Επιμένει στην περικοπή των συντάξεων το ΔΝΤ

Επιμένει στην περικοπή των συντάξεων το ΔΝΤ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην αναγκαιότητα της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων καθώς και εκείνου της μείωσης του αφορολογήτου, καθώς έτσι, όπως επισημαίνει, θα απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες. Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση εάν το Ταμείο ζητεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις περικοπές των συντάξεων ή αυτό αποτελεί ένα θέμα μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων δανειστών, απάντησε πως τα μέτρα τόσο του 2019 όσο και του 2020 έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό.

Οπως τόνισε, η εφαρμογή τους θα οδηγήσει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημοσιονομικές δαπάνες που αφορούν τους μη συνταξιούχους, ενώ θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.

Ερωτηθείς για το εάν πράγματι κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πως το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και ότι πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης, ο κ. Ράις απάντησε πως «η βασική συζήτηση είναι μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων, καθώς όπως γνωρίζετε το Ταμείο δεν έχει ενεργό οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα». Οπως τόνισε, «αυτή είναι η συμφωνία». Πάντως, όπως πρόσθεσε, «σίγουρα συμφωνούμε ότι οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας».

Η απόφαση

Αξίζει να σημειώσουμε πως το θέμα της περικοπής συντάξεων βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση με τους Ευρωπαίους, ενώ η απόφαση, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, αναμένεται να ληφθεί σε έκτακτο Εurogroup στα μέσα Νοεμβρίου.

Προς το παρόν πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχει μια απόκλιση ύψους 0,4% ανάμεσα στα νούμερα της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων, αλλά εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στο οποίο δεν υπολογίζονται οι περικοπές των συντάξεων, οι θεσμοί αναμένουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα φτάσει το 3,6% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά το 3,2% του ΑΕΠ. Σε αυτή τη γραμμή είχε κινηθεί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε επισημάνει πως «παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς του δανείου του ΔΝΤ και το όφελος αυτής για την Ελλάδα, ο κ. Ράις σημείωσε πως αν και δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της διαχείρισης των υποχρεώσεών τους. «Η Ελλάδα έχει μια σειρά επιλογών και αυτή είναι μία εξ αυτών», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καθώς και τη δημιουργία του «μαξιλαριού» ρευστότητας. «Ετσι η Ελλάδα μπορεί να είναι υπομονετική σχετικά με αυτό το θέμα».

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη τήρησης των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζει σε έκθεσή της η EBDR, επισημαίνοντας πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην περίοδο μετά το πρόγραμμα. Οπως προειδοποιεί, το όποιο πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις ή η αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της χώρας θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή