Η Εθνική Τράπεζα έλυσε τη συνεργασία της με τη Νέλλη Τζάκου

Η Εθνική Τράπεζα έλυσε τη συνεργασία της με τη Νέλλη Τζάκου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύση της συνεργασίας της με τη Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, με αφορμή το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον τέως αντιπρόεδρο της εταιρείας Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, ο οποίος με τη χρήση τερματικών μηχανημάτων POS που είχε προμηθευτεί από δύο ελληνικές τράπεζες -την Εθνική και τη Eurobank- παρέκαμπτε τα capital controls του Πεκίνου για λογαριασμό Kινέζων που έστελναν χρήματα στην Ελλάδα με σκοπό να αγοράσουν ακίνητα και να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα».

«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με την κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής» αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως αντιπρόεδρος της εταιρείας Jumbo είχε απευθυνθεί μεταξύ άλλων στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία προμηθεύτηκε τελικώς οκτώ τερματικά μηχανήματα –αριθμός τουλάχιστον ασυνήθιστος για μια εταιρεία real estate– μέσω των οποίων από τα τέλη Απριλίου μέχρι και πρόσφατα δέχθηκε ποσά ύψους 40 εκατ. ευρώ. Και ενώ η China Union Pay φέρεται να ενημέρωσε μέσω επιστολής τη γενική διευθύντρια της τράπεζας, την κ. Τζάκου, εκείνη είχε υποβαθμίσει το θέμα και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον, δεν ενημέρωσε τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία πληροφορήθηκε την υπόθεση από τον Κινέζο πρέσβη.

Υστερα από αυτό, η διοίκηση της Εθνικής ενημέρωσε τις εποπτικές αρχές και έλαβε μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν και την αποπομπή των εμπλεκόμενων στελεχών της τράπεζας. «Μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό, προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών. Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της τράπεζας και αποφασίστηκε από το διοικητικό της συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη διοίκηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή