Στην τελική ευθεία το πρώτο προεκλογικό πακέτο ελαφρύνσεων

Στην τελική ευθεία το πρώτο προεκλογικό πακέτο ελαφρύνσεων

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο πακέτο ελαφρύνσεων που βασίζεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες κατάρτισης των διατάξεων που αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 κατά 10% μεσοσταθμικά, για περιουσίες έως 150.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% το επόμενο έτος και στο 25% μέχρι το 2022, όπως επίσης και μειώσεις στον φόρο που επιβάλλεται κατά τη διανομή μερίσματος.

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από την ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση της έκθεσης από την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και πριν από τις οριστικές αποφάσεις από το έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί πιθανόν στις 19 Νοεμβρίου.

Δεν αποκλείεται το σχέδιο αυτό να ψηφισθεί αλλά να μην εφαρμοσθεί από την κυβέρνηση, κάτι άλλωστε που ενδέχεται να συμβεί και με το θέμα της περικοπής συντάξεων. Και αυτό καθώς προς το παρόν υφίστανται οι αποκλίσεις ως προς το ύψος του πλεονάσματος ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκλίσεις που υπολογίζονται στο 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 720 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του πάντως το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σημαντικά υψηλότερο –από 3,6% του ΑΕΠ με διατήρηση των συντάξεων και εφαρμογή του «πακέτου» Τσίπρα– και επαρκεί για να χρηματοδοτήσει ακόμα περισσότερες παροχές. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή και οι διατάξεις που θα προβλέπουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους επαγγελματίες, το οποίο φαίνεται ότι είναι και το μοναδικό που έχει «κλειδώσει» ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει:

1. ΕΝΦΙΑ. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% το 2019. Οφελος θα έχουν οι ιδιοκτήτες με σύνολο ακίνητης περιουσίας έως 150.000 ευρώ. Στο τελικό ποσό ανάλογα με το ύψος της περιουσίας θα θεσπιστούν μειωτικοί συντελεστές που θα περιορίζουν το τελικό ποσό του φόρου. Βάση εφαρμογής των μειωτικών συντελεστών θα είναι η αξία της ατομικής περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη.

Για ιδιοκτήτη με ατομική περιουσία έως 60.000 ευρώ η έκπτωση στο τελικό ποσό της βεβαίωσης θα είναι 30%. Ιδιοκτήτης με περιουσία από 60.000 έως 100.000 ευρώ θα δικαιούται έκπτωση 20%, ενώ για τις περιουσίες από τις 100.000 έως τις 150.000 ευρώ το ποσοστό της έκπτωσης θα περιορίζεται στο 10%. Για περιουσίες άνω των 150.000 ευρώ δεν θα προβλέπεται κανένα ποσοστό έκπτωσης. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τετραγωνικών μέτρων στο Κερατσίνι σήμερα πληρώνει 224 ευρώ, ενώ το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ, επειδή η αξία του ακινήτου του είναι στα όρια των 60.000 ευρώ.  

2. Επιχειρήσεις. Αλλάζει εκ βάθρων την πολιτική της η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε ο φορολογικός συντελεστής να μειωθεί εφάπαξ από το 29% στο 26% το 2019, ωστόσο με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και θα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, το 2019 ο συντελεστής θα μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί στο 28%. Ο κ. Τσίπρας αλλάζει τη δομή των μειώσεων και μάλιστα σε ψηφισμένα μέτρα.

Συγκεκριμένα, ως αντίμετρο στις μειώσεις των συντάξεων το 2019 είχε αποφασισθεί μεταξύ άλλων η μείωση κατά 3 μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων. Η απόφαση αυτή αποτελεί παρελθόν, καθώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε ο φόρος στις επιχειρήσεις να μειωθεί κατά 4 μονάδες αλλά σε βάθος τετραετίας, δηλαδή μία μονάδα κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά μία μονάδα και ο συντελεστής που επιβάλλεται στα διανεμόμενα κέρδη, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 14% από 15% σήμερα.

Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

Για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί και η κατάθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας με τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες από την 1η Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για το μέτρο που έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και έρχεται να ελαφρύνει τις εισφορές περίπου 250.000 ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ μη μισθωτών. Να σημειωθεί βέβαια, ότι από την αρχή του επόμενου έτους η βάση υπολογισμού της σύνταξης αυξάνεται στο 100% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, συν τις εισφορές του προηγούμενου έτους. Η βασική διάταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών θα προβλέπει ότι η εισφορά για κύρια ασφάλιση μειώνεται από 20% σε 13,33%, ενώ διατηρείται η σημερινή κατώτατη εισφορά στα 117,2 ευρώ τον μήνα (20% επί του κατώτατου μισθού). Στο 13,3% καθορίζεται και η εισφορά για τους νέους επιστήμονες με δραστηριότητα έως 5 έτη, ενώ οι αγρότες το 2019 θα καταβάλλουν εισφορές 12%, το 2020 στο 12,66%, το 2021 στο 13% και το 2022 στο 13,3%. Στο ίδιο σχέδιο νόμου η εισφορά για επικουρική σύνταξη για 200.000 αυτοαπασχολουμένους ορίζεται σε 64,5 ευρώ και για πρόνοια στα 23,4 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή