«Χρυσές» δουλειές με τη «χρυσή βίζα» στην αγορά των ακινήτων

«Χρυσές» δουλειές με τη «χρυσή βίζα» στην αγορά των ακινήτων

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν κάποιος περάσει ένα πρωί από την οδό Μετσόβου 4, μπορεί να δει αρκετά μίνι βαν από τα οποία βγαίνουν τις περισσότερες φορές καλοντυμένοι Κινέζοι. Εάν νομίζετε ότι τα μίνι βαν έχουν παρκάρει εκεί προκειμένου οι επιβάτες τους να επισκεφθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, κάνετε λάθος. Στην οδό Μετσόβου 4 υπάρχει ένας άλλος προορισμός: εκεί στεγάζεται η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού την οποία επισκέπτονται οι ξένοι επενδυτές ακινήτων, αυτοί που πρόκειται να λάβουν και την περίφημη «χρυσή βίζα», προκειμένου να τους αποδοθεί ΑΦΜ. Τα μίνι βαν ανήκουν στις εταιρείες ακινήτων – μεσιτικά γραφεία που φέρνουν σωρηδόν στην Ελλάδα ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων από την Κίνα και δεν αποκλείεται να δείτε και όχημα με τα διακριτικά της Destiny, της εταιρείας real estate του τέως αντιπροέδρου της Jumbo Ευ. Παπαευαγγέλου. «Ενα μόνο γραφείο φθάνει να φέρνει ακόμη και 70 Κινέζους μέσα σε δύο ημέρες», αναφέρουν στην «Κ» νομικοί κύκλοι με γνώση των υποθέσεων αυτών.

Το παραπάνω, βεβαίως, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι και παράνομο. Δείχνει, ωστόσο, το μέγεθος της «βιομηχανίας» που έχει στηθεί γύρω από την υπόθεση «χρυσή βίζα», «βιομηχανία» η οποία ενισχύεται και από τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται μέσω αυτής και το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

• Επενδύσεις αγνώστου… ποινικού μητρώου: Για την πραγματοποίηση της αγοράς ακινήτου από επενδυτή τρίτης χώρας δεν προβλέπεται ρητά από τη νομοθεσία προσκόμιση αντιγράφου ποινικού μητρώου, παρά μόνο για τις επενδύσεις σε ακίνητα που βρίσκονται στην παραμεθόριο. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα χρήματα αυτά να προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα.

• Χρήματα από τον πλούσιο θείο και την offshore: Σύμφωνα με την ΚΥΑ 68019/2015, που καθορίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε επενδυτή, προβλέπεται μεταξύ άλλων η προσκόμιση εγγράφων που να αποδεικνύουν την οικονομική δυνατότητα του πολίτη τρίτης χώρας όπως βεβαίωση αναγνωρισμένης τράπεζας ή επίσημου χρηματοδοτικού οργανισμού ή άλλου αναγνωρισμένου οργανισμού φύλαξης χρεογράφων με την οποία να πιστοποιείται η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών ή λοιπών κινητών αξιών, ιδίως ομόλογα ή μετοχές, για την κάλυψη των κεφαλαίων της επένδυσης, τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Οπως καταγγέλλει στην «Κ» δικηγόρος με γνώση τέτοιων υποθέσεων, έχει προσέλθει Κινέζος επενδυτής νεαρής ηλικίας, ο οποίος εμφάνισε χρήματα από τέσσερις διαφορετικές πηγές, μεταξύ αυτών από έναν λογαριασμό συγγενικού του προσώπου από την Αυστραλία και από εταιρεία offshore. Κανονικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις ελληνικές τράπεζες μέσω των οποίων γίνεται η συναλλαγή για την αγορά ακινήτου. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος δικηγόρος, υπάρχουν συγκεκριμένα υποκαταστήματα ορισμένων τραπεζών που κατά το κοινώς λεγόμενο κάνουν τα «στραβά μάτια», με την ανοχή –αν όχι εμπλοκή– διευθυντικών στελεχών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μεγάλο δικηγορικό γραφείο που βρίσκεται, για παράδειγμα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων και διεκπεραιώνει αγοραπωλησίες για λογαριασμό Κινέζων επενδυτών, χρησιμοποιεί για όλες αυτές τις συναλλαγές υποκατάστημα συγκεκριμένης εμπορικής τράπεζας, το οποίο βρίσκεται στα νότια προάστια και όχι κάποιο παρακείμενο υποκατάστημα.

Οπως εξηγεί ο ίδιος δικηγόρος, κάθε τράπεζα εφαρμόζει διαφορετική πολιτική, κάτι άλλωστε που διεφάνη και από την πρόσφατη υπόθεση με τα POS. Υπάρχουν τράπεζες που ασκούν εξονυχιστικό έλεγχο στα έγγραφα και άλλες που πολύ εύκολα κάνουν αποδεκτές οποιεσδήποτε βεβαιώσεις ή ανοίγουν λογαριασμούς στους αγοραστές χωρίς να ζητήσουν πολλά δικαιολογητικά. Επενδυτής από χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, χωρίς να έχει φορολογική δήλωση, χωρίς βεβαίωση μισθοδοσίας, χωρίς τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα του, κατάφερε μέσω «εξειδικευμένου» δικηγορικού γραφείου έναντι υψηλού αντιτίμου να βρει πρόσβαση σε συγκεκριμένη τράπεζα.

• Τα πεθερικά και το δικαίωμα βίζας στον νέο αγοραστή: Με τον νόμο 4332/2015 επήλθαν δύο σημαντικές αλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση των αιτημάτων για χορήγηση «χρυσής βίζας». Πρώτον, στα μέλη της οικογένειας που συνοδεύουν τον πολίτη – επενδυτή τρίτης χώρας και στα οποία χορηγείται επίσης άδεια διαμονής προστέθηκαν οι γονείς του και οι γονείς του ή της συζύγου. Δεύτερο και κυριότερο, η μεταπώληση της ακίνητης περιουσίας κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής σε έτερο πολίτη τρίτης χώρας παρέχει δικαίωμα χορήγησης άδειας διαμονής στον νέο αγοραστή με ταυτόχρονη ανάκληση της άδειας διαμονής του πωλητή.

• Ο φόρος υπεραξίας: Η αναστολή του φόρου υπεραξίας, αναστολή που ξεκίνησε από το 2015 και έπειτα από συνεχείς παρατάσεις ισχύει τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ευνοεί τη μεταπώληση των ακινήτων ακόμη και σε τριπλάσια αξία από την τιμή της πρώτης αγοράς. Ετσι, εάν κάποιος αγοράζει ακίνητο στην τιμή των 50.000 ευρώ και το πουλά στον ξένο επενδυτή 250.000 ευρώ δεν πληρώνει τον φόρο 15% που επιβάλλεται στο κέρδος που προκύπτει (φόρος 30.000 ευρώ εν προκειμένω). Αυτό επίσης επιτρέπει να καρπώνεται μεγάλο μέρος αυτή τη διαφορά –ακόμη και ποσό 80.000 ευρώ– ο μεσάζων ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή, χωρίς τα χρήματα αυτά να δηλώνονται πουθενά.

Οι Αρχές ήταν ενήμερες πριν από το καλοκαίρι για τις πληρωμές με POS

Η αποκάλυψη  της πραγματοποίησης συναλλαγών για αγοραπωλησίες ακινήτων με τη χρήση POS δεν φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Γνώση αυτής της πρακτικής –ή τουλάχιστον υποψίες– φαίνεται ότι είχαν όχι μόνον όσοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται (ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo και τραπεζικά στελέχη), αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 24 Ιουλίου 2018, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απέστειλε προς όλες τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης έγγραφο το οποίο δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τα αποδεκτά μέσα πληρωμής του τιμήματος. Το έγγραφο, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μ. Κλάπας και έχει αριθμό πρωτοκόλλου 23388/18, εστάλη ύστερα από ερωτήματα που είχαν θέσει οι αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών, πιθανότατα διότι στα χέρια τους είχαν φθάσει αιτήματα και φάκελοι από όπου φαινόταν ότι οι πληρωμές είχαν γίνει μέσω POS. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έγγραφο ξεκινά ως εξής: «Σε συνέχεια συνεργασίας της υπηρεσίας μας με την Τράπεζα της Ελλάδος, σας αποστέλλουμε τη σχετική απάντηση αναφορικά με τους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής του τιμήματος, προκειμένου να χορηγηθεί μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες και η καταβολή τιμήματος μέσω τερματικού μηχανήματος (POS) «δεν αποτελούν αποδεκτό τρόπο πληρωμής στο πλαίσιο χορήγησης μόνιμης άδεια διαμονής επενδυτή, καθώς δεν εμπίπτουν στην έννοια του τραπεζικού εμβάσματος. Επίσης αναφέρεται ότι, «σύμφωνα με το άρθρο 20Β, παράγραφος 2 του νόμου 4251/2014, η καταβολή του τιμήματος πρέπει να έχει γίνει αποκλειστικά με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή τραπεζικό έμβασμα στον λογαριασμό του δικαιούχου (του πωλητή) που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδας ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο έγγραφο τονίζεται ότι η μεταφορά πρέπει να γίνεται με τον προαναφερθέντα τρόπο, καθώς έτσι παρακολουθείται όλη η διαδρομή του κεφαλαίου, αλλά και η κίνηση της πληρωμής από τον πληρωτή στον δικαιούχο από το πιστωτικό ίδρυμα. Επίσης στο ίδιο έγγραφο διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η τμηματική καταβολή του τιμήματος υπό την προϋπόθεση να έχει εξοφληθεί κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή