«Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ΤΑΙΠΕΔ στην ανάκαμψη της οικονομίας»

«Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ΤΑΙΠΕΔ στην ανάκαμψη της οικονομίας»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που εκφεύγει των απλών ιδιωτικοποιήσεων. Τη θέση αυτή υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου αποκρατικοποιήσεων Ριχάρδος Λαμπίρης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση Athens Investment Forum 2018 που διοργάνωσε το ΤΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπίρη, το ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, με την ολιστική προσέγγιση που υιοθετεί και με το πρόγραμμα αξιοποίησης που υλοποιεί. «Το ταμείο προσελκύει ιδιωτικά κεφάλαια, ξένα και ελληνικά, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία. Η λέξη “ιδιωτικοποίηση” δεν μας φοβίζει, ούτε μας απωθεί. Απλώς στο ΤΑΙΠΕΔ δεν κάνουμε μόνο αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Στρατηγική του Ταμείου, προσέθεσε το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, είναι να μην αντιμετωπίζει κάθε περιουσιακό στοιχείο ως έναν μεμονωμένο διαγωνισμό, αλλά σαν ένα κομμάτι του παζλ που προσδίδει υπεραξία στο asset, στην οικονομία, στην κοινωνία και συνολικά στη χώρα. Ως παράδειγμα ανέφερε τα μεγάλα λιμάνια της χώρας τα οποία θα εκσυγχρονιστούν και μαζί τους θα συμβάλουν μια σειρά από άλλες αξιοποιήσεις, όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού κ.ά.

Αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Λαμπίρης σημείωσε ότι κινητοποιεί περιουσιακά στοιχεία που θα αποφέρουν 8 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ η συνολική επίπτωση στην οικονομία θα είναι 20 δισ. ευρώ. Σημαντική προτεραιότητα τώρα έχουν τα προς αξιοποίηση ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία του ταμείου, όπως είναι τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, το υποθαλάσσιο κοίτασμα Ν. Καβάλας κ.ά.

Σχετικά με το τελευταίο, ο κ. Λαμπίρης σημείωσε ότι «το υπό εξάντληση υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας είναι για εμάς το επόμενο μεγάλο στοίχημα». Επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Σύμφωνα, δε, με το στέλεχος του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, πρόκειται για μια υποδομή εθνικής σημασίας η οποία έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI) που υιοθετήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή