Οδηγίες για τον εντοπισμό όσων ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα

Οδηγίες για τον εντοπισμό όσων ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληρωμές με μετρητά, χρήση προσωπικών λογαριασμών και όχι εταιρικών, νευρικότητα στη συμπεριφορά κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής και περίεργες αγοραπωλησίες ακινήτων είναι οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι λογιστές, οι μεσίτες και οι γκαλερίστες με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Οι ανωτέρω κατηγορίες επαγγελμάτων υποχρεούνται να ενημερώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για συναλλαγές που ξεφεύγουν από τις συνήθεις πρακτικές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και το 1 εκατ. ευρώ και ποινές φυλάκισης έως 2 έτη.

Μάλιστα, η φορολογική διοίκηση κάλεσε χθες τους φορείς για να τους ενημερώσει για το τι πρόκειται να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2019. Δηλαδή, ότι θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε όσους δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, αλλά κυρίως να τους παρουσιάσει τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα. Ο διοικητής της Αρχής Γ. Πιτσιλής και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχων παρουσίασαν τις βασικές αρχές του νέου νόμου, με την προσοχή όλων να εστιάζεται στο βαρύ ποινολόγιο:

• Φυλάκιση έως δύο ετών, σε περιπτώσεις: α) παράλειψης αναφοράς ύποπτης ή ασυνήθους συναλλαγής, β) παρουσίασης ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων.

• Πρόστιμο εις βάρος του νομικού προσώπου ή της οντότητας μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ.

• Πρόστιμο εις βάρος των μελών Δ.Σ., του διευθύνοντος συμβούλου, των διευθυντικών στελεχών ή άλλων υπαλλήλων του νομικού προσώπου ή της οντότητας, μέχρι ένα εκατομμύριο.

Τα υπόχρεα πρόσωπα (λογιστές, φοροτεχνικοί, μεσίτες, γκαλερίστες), στην περίπτωση που αντιληφθούν ότι υπάρχει σοβαρή ένδειξη ή υποψία ότι χρηματικά ποσά, ανεξαρτήτως του ύψους τους, συνιστούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ή σχετίζονται με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται να γνωστοποιήσουν στους πελάτες τους ή σε τρίτους ότι διαβιβάσθηκαν πληροφορίες ή ότι διεξάγεται έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Τι πρέπει να προσέχουν τα υπόχρεα πρόσωπα:

• Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του.

• Οταν εκπρόσωπος νομικού προσώπου, που επιχειρεί να πραγματοποιήσει συναλλαγή για λογαριασμό εταιρείας, αρνείται να δώσει τα προβλεπόμενα έγγραφα πιστοποίησης και επαλήθευσης της ταυτότητας της εταιρείας.

• Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας.

• Οταν χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.

• Οταν πραγματοποιούνται αγορές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων ή έργων τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε φορολογικούς παραδείσους, των οποίων ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο με δηλούμενο εισόδημα που δεν δικαιολογεί τις αγορές αυτές.

• Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.

• Ασυνήθης νευρικότητα στη συμπεριφορά προσώπων κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.

• Αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.

• Από τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης προκύπτει ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή