«Μετρούν» τα δημοσιονομικά περιθώρια για συντάξεις και παροχές

«Μετρούν» τα δημοσιονομικά περιθώρια για συντάξεις και παροχές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περιθώρια που υπάρχουν για να μην περικοπούν οι συντάξεις, και να εφαρμοστεί το πακέτο Τσίπρα για μείωση ΕΝΦΙΑ, επίδομα ενοικίου κ.λπ., συζητούν Αθήνα και Βρυξέλλες και οι αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Προς το παρόν, όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το Eurogroup, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει. «Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς και αυτό γίνεται τώρα», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφορικά με τη δέσμευση για περικοπή των συντάξεων, σ’ έναν κάπως αυστηρότερο τόνο από της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν συζητείται, αλλά εξετάζεται τι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μπορεί να υπάρξει και πώς θα μπορούσε αυτός να χρησιμοποιηθεί για κάποια μέτρα.

Αντίστοιχα, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είναι θετικό γεγονός πως η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στα 6 κράτη-μέλη που έλαβαν επιστολή από την Kομισιόν για τους προϋπολογισμούς τους. Φαίνεται πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είπε, και μένει να δούμε το μέγεθός του και πώς αυτός θα χρησιμοποιηθεί. Αυτό είναι υπό συζήτηση. Το θέμα της Ελλάδας πάντως δεν συζητήθηκε χθες στο Eurogroup.

Mια πρόγευση των προθέσεων της Κομισιόν σχετικά με την περικοπή ή μη των συντάξεων θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μεθαύριο, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, αφού εκεί θα φανεί κατά πόσον οι εκτιμήσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κοντά στις ελληνικές και επιτρέπουν τη μη εφαρμογή του μέτρου.

Ο κ. Μοσκοβισί, προσερχόμενος χθες στο Eurogroup και ερωτηθείς σχετικώς με το ελληνικό αίτημα, υπενθύμισε τη μεθαυριανή δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η «γνώμη» της Κομισιόν για τα σχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 19 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Σε αυτό το Eurogroup θα τεθεί προς συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών και ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί τελικά το πράσινο φως για να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Ετσι, ουσιαστικά, η απόφαση θα βγει στο παρά πέντε της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος –κι αυτός– προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται αισιοδοξία για την τελική έκβαση του αιτήματος. Πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστήριζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η διαφορά που χωρίζει τις εκτιμήσεις του με αυτές της Κομισιόν δεν είναι μεγάλη και βαίνει μειούμενη. Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, αυτή η διαφορά βρίσκεται στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ, σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Εξάλλου, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι, που μίλησε χθες στο συνέδριο Capital+Vision 2018, ανέφερε σχετικά με τη διαφορά στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ότι «δεν μιλάμε για μεγάλο νούμερο». Ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί, αν και υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ δεν θέλει πλέον να μπαίνει σε συζητήσεις για συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή