Π. Μυλωνάς: Η άνοδος των τιμών στα ακίνητα μειώνει τα κόκκινα δάνεια

Π. Μυλωνάς: Η άνοδος των τιμών στα ακίνητα μειώνει τα κόκκινα δάνεια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και θα μειώσουν το αντίστοιχο ποσοστό κάτω του 20% έως το 2021 χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Η επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, είναι σε άμεση συνάρτηση και με το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επαλήθευση των αναπτυξιακών προοπτικών. Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η βελτίωση της αγοράς ακινήτων. Η άνοδος των τιμών, που έχει αρχίσει ήδη να καταγράφεται, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, αποτελεί βασικό κομμάτι της λύσης διότι θα αλλάξει αμέσως προς το καλύτερο τις προοπτικές στα στεγαστικά δάνεια, που αποτελούν ένα δύσκολο σκέλος των κόκκινων δανείων. Οταν οι τιμές των ακίνητων κινούνται ανοδικά, τότε αυξάνονται και τα κίνητρα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε τη άποψη ότι όλες οι τράπεζες εκτός απροόπτου θα τα καταφέρουν, ενώ ειδικά για την Εθνική τόνισε ότι η τράπεζα έχει πλεονέκτημα ως προς το ύψος των προβλέψεων που έχει κάνει.

Αναφερόμενος στη στρατηγική των τραπεζών στο θέμα των πωλήσεων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ σημείωσε ότι, έχοντας πουλήσει ήδη τα δάνεια των μη εξασφαλισμένων πιστούχων, επόμενο βήμα είναι οι πωλήσεις των δανείων μικρών επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι το «δύσκολο κομμάτι θα είναι τα εταιρικά και τα στεγαστικά δάνεια». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, «θα υπάρξουν καλές προτάσεις στις μεγάλες εταιρείες» ενώ σε άλλες θα ακολουθηθεί ο δρόμος των ρευστοποιήσεων. Για τα στεγαστικά ο κ. Μυλωνάς έκανε λόγο για πολιτική «μαστίγιο και καρότο», σημειώνοντας ότι «υπάρχει γενναιοδωρία» σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις, και αν οι δανειολήπτες δεν συμφωνήσουν με τους όρους αποπληρωμής τότε επιστρατεύονται οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι όπως παραδέχθηκε «δεν έχουν δουλέψει πολύ καλά μέχρι σήμερα και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης». 

Ως προς τη μακροοικονομική πορεία της χώρας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι δεν προβλέπονται αναταράξεις. «Θα θέλαμε να έχουμε μείωση του πλεονάσματος», είπε και συμπλήρωσε ότι όσο επιστρέφει η εμπιστοσύνη και περιορίζονται τα capital controls θα δίνεται ώθηση στην οικονομία.

Ωστόσο, το ρίσκο για τη χώρα μας είναι το διεθνές περιβάλλον, καθώς όπως είπε η Ευρώπη θα μπει σε ύφεση, ενώ η χώρα έχασε την τελευταία πενταετία που η Ευρώπη είχε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή