Συνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα της Εκκλησίας έκρινε η ολομέλεια του ΣτΕ

Συνταγματικός ο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα της Εκκλησίας έκρινε η ολομέλεια του ΣτΕ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καταβολή ΕΝΦΙΑ υπόκεινται τα ακίνητα της Εκκλησίας που μισθώνονται ή παραχωρούνται, ανεξάρτητα αν αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε η Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στη Χαλκιδική, η οποία κλήθηκε να καταβάλει για το οικονομικό έτος 2014 ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ. Στην προσφυγή της ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 4223/2013 κατά το σκέλος που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των Μονών, αλλά αντίθετα μισθώνονται ή παραχωρούνται. Προ της δικαστικής προσφυγής, η Μονή είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό του ποσού, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή της (2318/ 2018) απέρριψε την προσφυγή με ισχυρή πλειοψηφία, και έκρινε ότι δεν παραβιάζονται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και η αντίστοιχη διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου σημειώνει, μάλιστα, στην απόφασή της ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στη δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάστασή της ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλεται να υπάρχει.

Φόρος εισοδήματος

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Σεπτέμβριο με τρεις αποφάσεις του το ΣτΕ είχε κρίνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα πρέπει να καταβάλει φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που εισπράττει από τη μίσθωση των αστικών της ακινήτων, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της.

Το Β΄ τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, με τρεις αποφάσεις του (1731-1733/ 2018) έκρινε ότι ορθώς η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να καταβάλει για την εκμίσθωση 164 αστικών ακινήτων φόρο εισοδήματος ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2011-2013. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η απαλλαγή από τον φόρο που προβλεπόταν από το 1952 με το Νομοθετικό Διάταγμα 2185/1952 για τα νομικά πρόσωπα καταργήθηκε το 1971 με το Νομοθετικό Διάταγμα 1077/1971.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή