Δεν «βλέπει» να παίρνουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι η υπουργός Εργασίας

Δεν «βλέπει» να παίρνουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι η υπουργός Εργασίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια έμμεση παραδοχή ότι η κυβέρνηση προχώρησε με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου σε μια «θεσμική και πολιτική» αναμόρφωση του ασφαλιστικού, όχι όμως και στην απόλυτη συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προχώρησε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι με δεδομένη την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ και τη θεσμική αναμόρφωση του 2016, «δεν είναι πολύ πιθανό να ευδοκιμήσει η απόφαση του πρωτοδικείου και στους επόμενους βαθμούς».

Η αρμόδια υπουργός, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, επέλεξε να αναφερθεί μόνο στην πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχο και πριν από το 2015, παρότι η αγωγή είχε κατατεθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές μεν τις περικοπές του 2012 σε δώρα και συντάξεις, από την έκδοση όμως της απόφασης κι εφεξής. Δεν αναφέρθηκε σε άλλες αποφάσεις που έρχονται στη δημοσιότητα και επιδικάζουν αναδρομικά ποσά από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, ήτοι για το χρονικό διάστημα μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με την υπουργό, το 2012, με τους νόμους των τότε υπουργών Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη και Γ. Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν «ακραία αντισυνταγματικές», αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. «Η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές», υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου βάσει της οποίας πρέπει να δοθούν αναδρομικά (πριν από το 2015) ποσά. Αυτό, δήλωσε η υπουργός, αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ και γι’ αυτό έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου. Η κ. Αχτσιόγλου δεν ξεκαθάρισε τι ισχύει για το διάστημα μεταξύ της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (Μάιος 2016), κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που έκαναν περίπου δέκα περικοπές στις συντάξεις και παρέδωσαν το ασφαλιστικό με έλλειμμα. «Είναι ένα αρνητικό θαύμα και θέλει θράσος για να μας κουνούν το δάχτυλο ενώ καταφέραμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση τέλος του δημοσιογράφου εάν εκτιμά ότι θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, η υπουργός σημείωσε ότι δεν θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή