Αυξήθηκε κατά 13,6% το μέσο κόστος των αποζημιώσεων για νοσήλια σε 6 χρόνια

Αυξήθηκε κατά 13,6% το μέσο κόστος των αποζημιώσεων για νοσήλια σε 6 χρόνια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 13,6% εμφάνισε το μέσο κόστος των αποζημιώσεων που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές την περίοδο 2011-2017, διαμορφώνοντας το μέσο κόστος ζημίας από τις 2.920 ευρώ στις 3.318 ευρώ.

Η αύξηση αυτή εντοπίζεται στα νοσοκομειακά προγράμματα ισόβιας κάλυψης και, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο των ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας σε ποσοστό περίπου έως και 5% για το επόμενο έτος. Τα στοιχεία για την αύξηση του μέσου κόστους των αποζημιώσεων προκύπτουν από τη μελέτη που παρουσίασε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλ. Σαρρηγεωργίου, για τις αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ασφαλιστικός κλάδος για νοσοκομειακά προγράμματα μακροχρόνιας διάρκειας την επίμαχη περίοδο. Πρόκειται για τα προγράμματα ισόβιας κάλυψης τα οποία κυριάρχησαν τις δεκαετίες πριν από το 2010 και σταδιακά εγκαταλείπονται από την ασφαλιστική αγορά, η οποία στρέφεται σε ετήσια προγράμματα. Τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα λειτουργούν σχεδόν από μηδενική βάση και δεν συνοδεύονται με δέσμευση της εταιρείας για ισόβια κάλυψη του ασφαλισμένου.

Η άνοδος του κόστους υγείας είναι αποτέλεσμα κυρίως της ενσωμάτωσης στην ιατρική πρακτική των τεχνολογικών εξελίξεων με την εισαγωγή μεθόδων όπως η ρομποτική, που είναι εντάσεως κεφαλαίου. Οι μέθοδοι αυτοί οδηγούν σε αποτελεσματικότερες μεθόδους θεραπείας, αλλά προϋποθέτουν υψηλές επενδύσεις από την πλευρά των νοσοκομείων και φυσικά δαπανών από την πλευρά των ασφαλιστικών. Βασικός λόγος επίσης για την άνοδο του κόστους των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι η ωρίμανση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, μεγάλο τμήμα των ασφαλισμένων του οποίου είναι άτομα μέσης ηλικίας, που όπως είναι φυσικό ασθενούν περισσότερο.

Η βασική αιτία που εγκαταλείπονται σταδιακά τα συγκεκριμένα προγράμματα συνδέεται με την αδυναμία του κλάδου να τα τιμολογήσει σωστά και να εφαρμόσει τις αναγκαίες αυξήσεις. Οι απαγορευτικές νομοθετικές διατάξεις, που δεν επέτρεπαν στις εταιρείες να τιμολογήσουν τα προϊόντα αυτά με βάση το κόστος αποζημιώσεων, στηρίχθηκαν σε λανθασμένους υπολογισμούς με βάση τον δείκτη τιμών υγείας που συντάσσει η ΕΛΣΤΑΤ. Οπως προκύπτει από την ανάλυση του ΙΟΒΕ, ο σχετικός δείκτης δεν λαμβάνει υπόψη τη μεταβλητότητα του όγκου κατανάλωσης των ιατρικών υπηρεσιών, δεν κάνει διάκριση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων και βασίζεται σε ειδική δειγματοληψία προϊόντων και υπηρεσιών που συχνά δεν καλύπτονται από την ιδιωτική ασφάλιση.

Για την πιο αξιόπιστη παρακολούθηση της εξέλιξης του κόστους αποζημιώσεων ασφαλιστικών νοσοκομειακών προγραμμάτων, το ΙΟΒΕ ανέπτυξε μεθοδολογία ειδικών δεικτών, όπως ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ), ο οποίος με βάση την ίδια ανάλυση διαγράφει την τελευταία 7ετία έντονα ανοδική πορεία και συγκεκριμένα κατά 45,2%, ενώ προσαρμοσμένος χωρίς την επίδραση της γήρανσης των ασφαλισμένων, η άνοδος διαμορφώνεται στο 13,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή