Πολιτική διέξοδος για την απεμπλοκή του έργου διασύνδεσης της Κρήτης

Πολιτική διέξοδος για την απεμπλοκή του έργου διασύνδεσης της Κρήτης

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η Κομισιόν αναμένει πολιτική λύση στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προεξοφλούν ότι, σε συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανιέντε με τον υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργο Σταθάκη και τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη, θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσει η διασύνδεση της Κρήτης στο πλαίσιο της διακρατικής διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ, όπως έχει σχεδιαστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Για την Κομισιόν είναι ξεκάθαρο ότι η διασύνδεση της Kρήτης είναι ένα πιο ώριμο έργο από το κομμάτι της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά και επίσης ξεκάθαρο ότι οι τεχνικές προδιαγραφές δεν μπορεί να μην προσυμφωνηθούν από την αρχή.

Τα μίνιμουμ τεχνικά χαρακτηριστικά όλου του άξονα πρέπει να είναι γνωστά ώστε το έργο να μπορέσει να λειτουργήσει τεχνικά όταν θα κατασκευαστούν και ο άξονας Κύπρου – Κρήτης και ο άξονας Κύπρου – Ισραήλ αλλά και να διασφαλισθεί η οικονομικότητα του έργου, τονίζει αξιωματούχος της Κομισιόν. Ο ίδιος, σχολιάζοντας το αδιέξοδο που προέκυψε σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των τριών πλευρών, μίλησε για προβλήματα συνεννόησης που όμως μπορούν να ξεπεραστούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί το έργο να προχωρήσει με μονομερείς κινήσεις, «φωτογραφίζοντας» ευθέως την ελληνική πλευρά και τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για απευθείας ανάθεση στον ΑΔΜΗΕ και του οχήματος ειδικού σκοπού (spv) «Αριάδνη» ως φορέα υλοποίησης.

Πηγές της Κομισιόν τονίζουν με έμφαση την υποστήριξη του έργου ως διακρατικού, επισημαίνοντας τρεις λόγους που το καθιστούν αναγκαίο για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ε.Ε.: εξυπηρέτηση της διασυνοριακής σύνδεσης, τελειώνει η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και εξυπηρετείται η προτεραιότητα για τη διασύνδεση των νησιών. Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ενεργειακής διασύνδεσης της Κύπρου με την ενιαία αγορά της Ευρώπης, και την Ε.Ε. την ενδιαφέρει να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία. «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα τα βρουν κοινό τόπο ώστε να προχωρήσει το έργο ως διακρατικό», τόνισε και παρέπεμψε στην πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το δικαίωμα της Ελλάδας να υλοποιήσει τη διασύνδεση της Κρήτης ως εθνικό έργο, επεσήμανε όμως τα οφέλη ως προς τη χρηματοδότηση του έργου για τη χώρα και τους Ελληνες καταναλωτές. Ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης μπορεί να διασφαλίσει έως και το 50% της χρηματοδότησης και συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να το πετύχει, τόνισε, σημειώνοντας ότι μόνο λόγω του τέλους της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου ο φάκελος διασφαλίζει 1.000 πόντους. Επιπροσθέτως, το έργο μπορεί να διασφαλίσει ευνοϊκή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συμπλήρωσε. Σημείωσε δε ότι το έργο ήδη έχασε την ευκαιρία της χρηματοδότησης τον Νοέμβριο του 2017 και τον Νοέμβριο του 2018 και πάμε πλέον για την επόμενη περίοδo εντάξεων μέσα στο 2019.

Η ΔΕΗ

Σε σχέση με τις μονάδες ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, πηγές της Κομισιόν δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της παράτασης πέραν των 17.500 ωρών λειτουργίας που έχουν διασφαλίσει κατ’ εξαίρεση για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Βρισκόμαστε σε μια συνολικότερη διαπραγμάτευση με κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ο στόχος όμως είναι η απανθρακοποίηση και δεν υλοποιείται εάν δεν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η όλη διαδικασία πάντως επιβολής προστίμων από την Ε.Ε., σε περίπτωση συνέχισης της λειτουργίας των προς απόσυρση μονάδων, είναι τέτοιου εύρους χρονοβόρος, που ατύπως διασφαλίζει πρόσθετο χρόνο λειτουργίας στις μονάδες τουλάχιστον δύο ετών και σε αυτές φαίνεται ότι ποντάρει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης για την απεμπλοκή του αδιεξόδου που δημιουργείται κυρίως για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και της Καρδιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή