Τις ημερήσιες συναλλαγές πρέπει να αποστέλλουν στο ΥΠΟΙΚ οι πρατηριούχοι

Τις ημερήσιες συναλλαγές πρέπει να αποστέλλουν στο ΥΠΟΙΚ οι πρατηριούχοι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ελέγξει περαιτέρω τα πρατήρια καυσίμων και συγκεκριμένα τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο που συντελείται μέσω αυτών, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, υποχρεώνοντάς τα να αποστέλλουν στο τέλος κάθε ημέρας το σύνολο των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιήσει με τη χρήση ταμειακής μηχανής. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τους πρατηριούχους να συνδέσουν τις ταμειακές μηχανές και με τις αντλίες υγραερίου αλλά και κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης, όπως ισχύει σήμερα κατά την πώληση βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν υψηλή παραβατικότητα. Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε πρατήρια τα οποία πωλούσαν και υγραέριο διαπίστωσε στο 70% των ελεγχόμενων παραβάσεις.

Τα στοιχεία των ελέγχων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν λειτουργεί αντίστοιχο σύστημα εισροών-εκροών και για το υγραέριο οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει τη σχετική απόφαση με στόχο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθούν η σχετική εγκύκλιος με τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις αντλίες, αλλά και η ημερομηνία έναρξης της νέας διαδικασίας.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καυσίμων μέσω πρατηρίων, την πώληση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και την προμήθεια υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα από τα παραστατικά των πωλήσεών τους με τη χρήση ταμειακής μηχανής, συμπεριλαμβανομένων των ποσοτήτων καυσίμων που πωλούν.

Τα δεδομένα αυτά θα διαβιβάζονται σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, ανά ταμειακή μηχανή, για κάθε ένα παραστατικό που εκδίδεται, το αργότερο με το πέρας των διενεργούμενων συναλλαγών σε ημερήσια βάση.

Με την παραλαβή των στοιχείων σε μηνιαία βάση θα πραγματοποιούνται και διασταυρώσεις στοιχείων. Συγκεκριμένα, θα ζητηθούν και τα στοιχεία πωλήσεων από τα διυλιστήρια προκειμένου να διαπιστωθούν εάν οι ποσότητες πώλησης σε κάθε πρατήριο, σε συνδυασμό με τα δηλωθέντα από τους πρατηριούχους στο σύστημα εισροών-εκροών συμβαδίζουν με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης.

Στην ανακοίνωση η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σημειώνει ότι: «Η διασταύρωση των δεδομένων είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε η φορολογική αρχή να ανιχνεύει περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας καυσίμων, καθώς η πάταξής τους αποτελεί σταθερό και αταλάντευτο στόχο της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή