Τον Δεκέμβριο η πληρωμή τελών για τα σκάφη που ξεπερνούν τα 7 μέτρα

Τον Δεκέμβριο η πληρωμή τελών για τα σκάφη που ξεπερνούν τα 7 μέτρα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον επόμενο μήνα πρέπει οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που έχουν μήκος άνω των 7 μέτρων να πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούν. Το σχετικό τέλος επιβάλλεται για όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους, εκτός και αν αυτά είναι παροπλισμένα ή κατασχεμένα. Συγκεκριμένα, το ετήσιο τέλος για τα πλοία αναψυχής είναι:

• 192 ευρώ για όσα έχουν μήκος 7 – 8 μέτρα.

• 300 ευρώ για 8 – 10 μέτρα.

• 396 ευρώ για 10 – 12 μέτρα

• 1.152 ευρώ για όσα έχουν μήκος άνω των 12 μέτρων και τα τουριστικά ημερόπλοια. Το ποσό μειώνεται κατά 25% για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ προπληρωμής του τέλους πλοίων αναψυχής και ημεροπλοίων (ΤΕΠΑΗ) για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών παρέχεται έκπτωση 10% στο οφειλόμενο ποσό. Η πληρωμή του ΤΕΠΑΗ διενεργείται με κωδικό πληρωμής που εκδίδεται ηλεκτρονικά ανά μήνα και για κάθε τρέχοντα μήνα που τα σκάφη προτίθενται να παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια ή εφάπαξ για το τρέχον έτος και για μέχρι δώδεκα μήνες.

Εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η έκδοση κωδικού πληρωμής ηλεκτρονικά, η πληρωμή του ΤΕΠΑΗ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ΔΟΥ ή λιμενική αρχή, ή στην τελωνειακή αρχή, στην περίπτωση πλοίων αναψυχής υπό σημαία χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε η τελωνειακή αρχή εκδίδει και το δελτίο κίνησης (transitlog).

Τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ.

Στο μεταξύ, το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019, τα οποία παραμένουν στα ίδια επίπεδα όπως και το περυσινό έτος. Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες διαμορφώνονται ως εξής:

• Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

• Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

• Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Οσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν μετά την πρώτη Νοεμβρίου του 2010 οι τιμές των τελών κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων. Η εξόφληση των τελών θα γίνεται μέσω τραπεζών, μέσω e-banking ή στα ΕΛΤΑ.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη «Εντυπο Τ.Κ. 2018».

2. Στη συνέχεια, στην ειδική φόρμα που εμφανίζεται συμπληρώστε τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

3. Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση πρέπει να δώσετε την εντολή «εκτύπωση» για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Εάν εισέλθετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης, εμφανίζεται και το ειδοποιητήριο του συζύγου ή της συζύγου στην περίπτωση που διαθέτει Ι.Χ. αυτοκίνητο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή