ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά στις 7.000 ευρώ το ανώτατο ατομικό εισόδημα για το επίδομα στέγασης

Κοντά στις 7.000 ευρώ το ανώτατο ατομικό εισόδημα για το επίδομα στέγασης

Πέριξ των 7.000 ευρώ φαίνεται πως «κλειδώνει» το ανώτατο ατομικό ετήσιο εισόδημα βάσει του οποίου θα δοθεί το επίδομα στέγασης σε περίπου 300.000 οικογένειες, από την 1η Ιανουαρίου 2019. Επειτα από διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, το τελικό κονδύλι που αναμένεται να διατεθεί ανέρχεται τελικά σε 400 εκατ. ευρώ, ώστε να διατεθούν από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα σε οικογένειες με εισόδημα έως περίπου 21.000 ευρώ, που είτε πληρώνουν ενοίκιο είτε δόση δανείου πρώτης κατοικίας.

Να σημειωθεί ότι, αρχικά, κυβέρνηση και δανειστές είχαν συμφωνήσει σε επίδομα στέγασης 600 εκατ. ευρώ ετησίως, με το μέτρο να περιλαμβάνεται στα «αντίμετρα» που θα εφαρμόζονταν παράλληλα με τη μείωση των συντάξεων. Στη συνέχεια, και ενώ η κυβέρνηση ήδη διαπραγματευόταν την ακύρωση των μειώσεων, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίδομα ενοικίου.

Στο αρχικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, το σχετικό κονδύλι ήταν της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Στο επόμενο, το κονδύλι ανέβηκε στα 200 εκατ. και πλέον, όπως επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ.

Κοντά στις 7.000 ευρώ το ανώτατο ατομικό εισόδημα για το επίδομα στέγασης-1

Η τελική μορφή του επιδόματος θα «πατήσει» πάνω στη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ετσι, για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα δίνονται 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, θα υπάρχει προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα.

Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, θα υπάρχει επιπλέον μέριμνα, ώστε για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού το επίδομα να προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ τον μήνα.

Τα οριστικά εισοδηματικά κριτήρια θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, όμως σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά είναι:

α) Εισόδημα έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος. Ανώτατο πλαφόν εισοδήματος στις 21.000 ευρώ ετησίως.

β) Φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.

γ) Υψος καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 3.500 για κάθε επόμενο μέλος και έως τις 21.000 ευρώ.

Κοντά στις 7.000 ευρώ το ανώτατο ατομικό εισόδημα για το επίδομα στέγασης-2

Το επίδομα θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του δανειολήπτη ή ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται γι’ αυτό τον σκοπό, με πιλότο την πλατφόρμα που εφαρμόστηκε για το Κοινωνικό Μέρισμα και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Για τους δικαιούχους που μένουν σε μισθωμένη κατοικία το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Για τους δανειολήπτες, το επίδομα θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.