Διεθνής δύναμη στο λογισμικό προσλήψεων η Workable

Διεθνής δύναμη στο λογισμικό προσλήψεων η Workable

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει μόλις έξι χρόνια από τότε που ο Νίκος Μωραϊτάκης, υψηλόβαθμο στέλεχος τότε της Upstream στα 35 του, πήρε τη απόφαση να επιστρέψει από το Ντουμπάι όπου εργαζόταν στην Αθήνα και να ξεκινήσει μαζί με τον συνεργάτη του επίσης στην Upstream Σπύρο Μαγιάτη, μία νέα εταιρεία. Ηταν άνοιξη του 2012 και η χώρα, έχοντας μόλις ολοκληρώσει το PSI, ετοιμαζόταν για τις εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων θα ανέβαζε τον πυρετό του Grexit διεθνώς στο κόκκινο. Σε μία εποχή που όλοι –επενδυτές, στελέχη, ερευνητές, φοιτητές– συνωστίζονταν στην έξοδο, ο Μωραϊτάκης γύρισε πίσω.

Εκτοτε η εταιρεία, η Workable, που παράγει λογισμικό το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία των προσλήψεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει πετύχει εντυπωσιακά πράγματα. Από θαρραλέα startup με αρχική χρηματοδότηση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το Openfund II (ένα από τα funds της πρώτης γενιάς χρηματοδότησης από το European Investment Fund), ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι άντλησε άλλα 50 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια (30 εκατ. σε μετοχική χρηματοδότηση και 20 εκατ. σε venture debt). Του νέου γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Zouk Capital, με έδρα το Λονδίνο, και συμμετείχαν με νέα κεφάλαια όλοι οι υφιστάμενοι επενδυτές (83North, Balderton, Notion και Triple Point). Συμπεριλαμβανομένων των νέων πόρων, η Workable έχει αντλήσει συνολικά 84 εκατ. δολάρια από την αγορά.

Νέες επενδύσεις

H «Κ» επικοινώνησε με τους ιδρυτές της Workable και τους ρώτησε τι σκοπεύουν να κάνουν με τη νέα εισροή. «Θα επενδύσουμε περισσότερο σε έρευνα και ανάπτυξη, σε τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση. Και αυτές οι επενδύσεις αφορούν το ελληνικό γραφείο», σημειώνει ο Ν. Μωραϊτάκης. «Αυτό που έχει σημασία σχετικά με τις τεχνολογίες αυτές δεν είναι τόσο οι αλγόριθμοι όσο τα δεδομένα. Η εμπορική μας επιτυχία σημαίνει ότι έχουμε συλλέξει τεράστια ποσότητα πραγματικών δεδομένων, κι αυτό μας επιτρέπει να υπερτερούμε έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας στην τεχνητή νοημοσύνη». Σε έναν τομέα όπου μεταξύ των ανταγωνιστών αυτών είναι αμερικανικές εταιρείες με χρηματοδότηση που φτάνει τα δεκάδες εκατομμύρια αλλά και –εμμέσως η Google και η LinkedIn– o CEΟ της Workable μπορεί χωρίς υπερβολή να ισχυρίζεται ότι η εταιρεία διεκδικεί την ηγετική θέση παγκοσμίως.

Περισσότερες από 20.000 μικρομεσαίες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της εταιρείας για να εξετάσουν περίπου 50 εκατομμύρια υποψηφίους για θέσεις εργασίας. Μεταξύ των εργαλείων αυτών είναι το PeopleSearch, που επιτρέπει σε εργοδότες να σαρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια προφίλ υποψηφίων στο Διαδίκτυο ανάλογα με τις δεξιότητες που αναζητούν. Επιπλέον, το συγκεκριμένο εργαλείο δημιουργεί αυτόματα λίστες πιθανών υποψηφίων που ταιριάζουν με τις θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμες στην επιχείρηση-χρήστη της Workable.

Επιστρέφουν Ελλάδα λόγω της Workable

Η διεκδίκηση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων οδήγησε τη Workable πριν από τέσσερα χρόνια να μεταφέρει την έδρα της από την Αθήνα στη Βοστώνη – από τη χειρότερη στην καλύτερη μεταξύ 100 πόλεων για εξεύρεση εργασίας, σύμφωνα με μελέτη της Movinga που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η καρδιά της έρευνας και της ανάπτυξης του προϊόντος της χτυπά στην Αθήνα – εδώ εργάζονται 140 από τους 200 εργαζομένους της. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά: «Θα προσλάβουμε άλλα 120 με 150 άτομα στο ελληνικό γραφείο με τα νέα χρήματα μέσα στον επόμενο χρόνο», αποκαλύπτει στην «Κ» ο Μωραϊτάκης.

Λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να προσελκύσει ικανούς υποψηφίους. Οι μέσες ακαθάριστες ετήσιες αποδοχές στη Workable στην Ελλάδα (εξαιρουμένου του μπόνους) είναι 48.000 ευρώ, ενώ οι παροχές, από την άδεια πατρότητας ώς τα ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδότησης για τα στελέχη του μάνατζμεντ, απέχουν πολύ από τα συνηθισμένα πακέτα σε ελληνικές επιχειρήσεις. Το 64% των διοικητικών θέσεων πληρούται από άτομα κάτω των 40 ετών, ενώ η εταιρεία δαπανά περίπου 500.000 δολάρια τον χρόνο για εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων της (τα περισσότερα στην Αθήνα).

«Είμαστε μια εταιρεία που αναπτύσσεται ταχέως, οπότε νέοι και ικανοί άνθρωποι βλέπουν τις καριέρες τους να εξελίσσονται πολύ γρήγορα», λέει ο Ν. Μωραϊτάκης, αναφέροντας ότι πέρυσι,το 20% των υπαλλήλων της Workable πήρε προαγωγή. Για τον Σπ. Μαγιάτη αυτό που διαφοροποιεί την εταιρεία από τη μέση ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα είναι η δυνατότητα που δίνεται σε ταλαντούχα άτομα να καταπιαστούν με ζητήματα που απασχολούν τις προηγμένες εταιρείες του πλανήτη, με τους αναγκαίους πόρους (οικονομικούς και άλλους) για να τα καταφέρουν.

Η δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας έχει πετύχει κάτι εξαιρετικά σπάνιο στον χώρο της τεχνολογίας: τον επαναπατρισμό Ελλήνων που εργάζονταν σε μερικούς από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς της διαδικτυακής εποχής. Μία εξ αυτών είναι η Ναταλία Χέρινγκ. To 2012, η Χέρινγκ αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Θέλοντας να κάνει πρακτική στο εξωτερικό (με αρχικό σχέδιο να μείνει έναν χρόνο), πήγε στη Δανία και στη Microsoft, η οποία όμως στη συνέχεια ανέτρεψε τα σχέδιά της, προσλαμβάνοντάς την σε θέση πλήρους απασχόλησης. Οταν ένιωσε πέρυσι την επιθυμία να επιστρέψει, η Workable αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή. «Ηθελα να πάω σε μία πιο μικρή εταιρεία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, που ασχολείται με ενδιαφέροντα πράγματα στο λογισμικό», λέει στην «Κ». Ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και δεν μοιάζει να το έχει μετανιώσει.

Πώς λειτουργεί το PeopleSearch

«Οι αλγόριθμοι του PeopleSearch χρησιμοποιούν τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα για να ξεδιαλύνουν ποια προφίλ από διαφορετικές πηγές –LinkedIn, Facebook και πολλές πιο εξειδικευμένες– αφορούν το ίδιο άτομο», εξηγεί ο Σπ. Μαγιάτης, που είναι σήμερα ο Chief Technology Officer της Workable. «Χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων για να εντοπίσουν διαφορετικές φωτογραφίες του ίδιου ατόμου και συγκεντρώνουν τις διάσπαρτες πληροφορίες σε ένα τυποποιημένο βιογραφικό. Επιπλέον, καθώς ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται, μαθαίνουν ποιες είναι οι πιο καλές πανεπιστημιακές σχολές και οι πιο καλές εταιρείες σε κάθε τομέα και χώρα. Ετσι, μπορούν να αξιολογούν τους υποψηφίους και να παρέχουν στους εργοδότες που χρησιμοποιούν το εργαλείο τους καλύτερους υποψηφίους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή