Ιδια με πέρυσι τα εισοδηματικά κριτήρια για λήψη κοινωνικού μερίσματος

Ιδια με πέρυσι τα εισοδηματικά κριτήρια για λήψη κοινωνικού μερίσματος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον… γνωστό χριστουγεννιάτικο «μποναμά», με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, διανέμει τρίτη και πιθανότατα τελευταία χρονιά –καθώς για το 2019 δεν προβλέπεται υπερπλεόνασμα– η κυβέρνηση. Στον δρόμο προς τις κάλπες και με έντονο τον προσανατολισμό της σε παροχές προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που θεωρείται ότι αποτελούν μέρος της εκλογικής της πελατείας, η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η υπουργική απόφαση με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα διανεμηθούν τα τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, θα υπογραφεί το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι σχεδόν τα ίδια, αν όχι τα ίδια με τα περυσινά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα περιουσιακά κριτήρια, ώστε να μην αποκλειστούν φέτος όσοι έλαβαν κοινωνικό μέρισμα το 2017, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Στόχος είναι η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, που δημιουργήθηκε πέρυσι για τον ίδιο σκοπό, να ανοίξει την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου. Το μέρισμα εξετάζεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 14 Δεκεμβρίου, παράλληλα ή κοντά με την πληρωμή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά όρια βάσει των οποίων θα οριστούν οι φετινοί δικαιούχοι αναμένεται να κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δηλαδή, το ετήσιο ατομικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ενώ το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ανώτατο εισοδηματικό όριο τίθενται, βάσει του σεναρίου, τα 27.000 ευρώ, για νοικοκυριά με 5 ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και 5 ή περισσότερα παιδιά. Προσοχή. Πρόκειται για το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης –προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση– όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας (νοικοκυριού) όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στο συνολικό αυτό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Ως προς τα ποσά, βάσει του περυσινού μοντέλου, ξεκινούν από 350 και φθάνουν έως και τα 1.350 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή