ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλώνει η λίστα των ειδικών μισθολογίων που θα λάβουν αναδρομικά

Μεγαλώνει η λίστα των ειδικών μισθολογίων που θα λάβουν αναδρομικά

Διευρύνεται η λίστα όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η καταβολή των αναδρομικών επεκτείνεται και στα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού διδακτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), καθώς και στους ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Επίσης, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, η καταβολή των αναδρομικών αφορά και τους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών και στο λοιπό προσωπικό.

Ειδικότερα, το Δημόσιο θα επιστρέψει επιπλέον εφάπαξ χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 8,8 εκατ. ευρώ και:

• Στα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού διδακτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), καθώς και στους ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες (ΕΛΕ) του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

• Στους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου, στο επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, του κλάδου εμπειρογνωμόνων και του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως 31.12.2016. 

Τα  αναδρομικά που θα λάβουν θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Δηλαδή, με την παρακράτηση φόρου 20% κατά την καταβολή τους, θα εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα ποσά αυτά. Αυτό σημαίνει ότι με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2019 (εισοδήματα του 2018) οι δικαιούχοι θα δηλώσουν τα ποσά αυτά ως αυτοτελώς φορολογηθέντα και δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρους εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, τα ποσά αυτά θα υπάγονταν μαζί με τις αποδοχές του 2018 στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στην οποία ισχύουν συντελεστές 22% έως 45%. Πάντως, ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί αφορούν μόνο τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους εργαζομένους στις υπόλοιπες κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η σχετική απόφαση ενδεχομένως να εκδοθεί και σήμερα. Σημειώνεται ότι η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών θα πρέπει να γίνει έως τις 27 Ιανουαρίου. Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδοθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.