Αντιπαράθεση για την οικονομική πολιτική

Αντιπαράθεση για την οικονομική πολιτική

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σωρεία προκλήσεων. Ωστόσο, παίρνει ξανά την τύχη στα χέρια της και παλεύει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αυτό είναι το σχόλιο του αρθρογράφου του Bloomberg Φερντινάντο Τζουλιάνο, ο οποίος παρατηρεί ότι, ύστερα από οκτώ χρόνια κατά τα οποία την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά επισκίαζαν τα μνημόνια και η συνεχής μάχη με τους πιστωτές, η πολιτική επιστρέφει.

«Οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, είχαν μικρά περιθώρια ελιγμών, καθώς την οικονομική πολιτική υπαγόρευαν τα μνημόνια… Η Ελλάδα, όμως, εξήλθε από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο και είναι ενθαρρυντικό να νιώθει κανείς την επιστροφή της πολιτικής ενόψει των επόμενων γενικών εκλογών», αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. τώρα αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών επενδυτών. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο εξακολουθούν να δέχονται κατηγορίες ότι βάθυναν την κρίση, αλλά δεν είναι αυτό στο οποίο επικεντρώνουν πια οι Ελληνες πολιτικοί. Το βλέμμα τους είναι στις επόμενες εκλογές και η πολιτική διαμάχη ενδεχομένως να καθορίσει το οικονομικό μοντέλο της χώρας για τα επόμενα χρόνια», σχολιάζει ο Τζουλιάνο.

Οπως αναφέρει το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ και μετά άλλαξαν στάση, πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να στηριχθούν αυτοί που έμειναν πίσω στην περίοδο της ύφεσης. Σχεδιάζει μεν να μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, αλλά δίνει περισσότερη έμφαση στον δημόσιο τομέα και στην πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων στην εκπαίδευση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και στην αύξηση κατώτατου μισθού, συντάξεων και επιδομάτων.

Οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκης της Ν.Δ. είναι εντελώς διαφορετικές. Απόφοιτος του Χάρβαρντ, θέλει περικοπές δαπανών για να χρηματοδοτήσει γενναίες μειώσεις φόρων. Θα μπορούσε να κάνει outsourcing δημόσιων υπηρεσιών, ενώ σχεδιάζει να μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 20%. Θέλει επίσης μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με ενίσχυση της πρόβλεψης για ιδιωτική ασφάλιση.

Οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τη Ν.Δ. ως «νεοφιλελεύθερη» και ανίκανη να αποκαταστήσει τον κοινωνικό ιστό. Αλλά πρέπει να υπερασπιστούν ένα πολύ κακό ιστορικό, παρατηρεί ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι η τελευταία ύφεση προκλήθηκε εν πολλοίς επειδή ο Τσίπρας και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επέμεναν σε μετωπική σύγκρουση με τους πιστωτές. «Η Ελλάδα έχει χάσει τα καλύτερα χρόνια της ευρωπαϊκή ανάκαμψης. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, που αναπτύχθηκε 12% από το 2014 έως το 2017, παγιδεύθηκε σε στασιμότητα», εξηγεί και προσθέτει ότι οι εγχώριοι επενδυτές ζητούν απεγνωσμένα αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή