Πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών

Πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για κύρια ασφάλιση, κατά 50%, των μισθωτών ηλικίας έως 25 ετών, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα μαζί με το νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι διατάξεις που προέβλεπαν την περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η διάταξη ορίζει ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση που θα πρέπει να εκδώσουν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου. Στο σύνολο των εισφορών που καταβάλλονται από τον μισθωτό και τον εργοδότη, προς ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, ήτοι 41,06%, η έκπτωση αντιστοιχεί περίπου σε 16,2% του μη μισθολογικού κόστους.

Ο ΕΦΚΑ θα επιχορηγηθεί για το 2019 και πιθανότατα για τα επόμενα έτη (χωρίς να ορίζεται ρητά στην τροπολογία) με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας. Ειδικά για το επόμενο έτος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά τη δαπάνη από την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών σε 51 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη για την επιχορήγηση αφορούσε δαπάνη ύψους 103 εκατ. ευρώ, καθώς προβλεπόταν και είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επιχορήγηση για το 2019 του 50% των εισφορών εργαζομένου και του 100% των εισφορών εργοδότη για κύρια ασφάλιση, και του 100% των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για το 2020.

Η πρόβλεψη αυτή μάλιστα είχε συνδεθεί με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ μεικτά τον μήνα, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του ύψους των κατώτατων αμοιβών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν από τον Ιανουάριο του 2019. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, στην έκθεση του ΙΟΒΕ που έχει ήδη κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, οι νέοι έως 25 ετών που αμείβονταν το 2017 με τον υποκατώτατο μισθό παρουσίαζαν υψηλή συγκέντρωση, καθώς διαπιστώθηκε από τα στοιχεία ότι στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονταν οι εργατοτεχνίτες (32% του συνόλου τους αμείβονταν με το κατώτατο ημερομίσθιο), οι νέοι έως 25 ετών (56% του συνόλου αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό) και οι εργαζόμενοι σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (32,4% του συνόλου). Σύμφωνα με το ίδρυμα, με τον υποκατώτατο μισθό αμείβονταν 86.122 νέοι ηλικίας έως 25 ετών, που αντιστοιχούν στο 4,5% του συνόλου των μισθωτών, και στο 56% του συνόλου των νέων που ανήκουν στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή