Παρατείνεται μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ο εξωδικαστικός

Παρατείνεται μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ο εξωδικαστικός

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά έναν επιπλέον χρόνο, μέχρι δηλαδή τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αναμένεται να παραταθεί η ισχύς του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων.

Η παράταση πρόκειται να δοθεί με τροπολογία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2019.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εν λόγω τροπολογία για την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν πρόκειται να περιλαμβάνει διάταξη με βάση την οποία θα δίνεται η δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών που έχουν γεννηθεί εντός του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με τις τελευταίες αλλαγές που θεσπίστηκαν το καλοκαίρι, παρέχεται πλέον η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση και οφειλών που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ αρχικά ο νόμος με τον οποίο θεσπίστηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο νόμος 4469/2017, αφορούσε μόνο οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, τον Αύγουστο του 2017, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, έχουν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις, ενώ έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους 1.104 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των αιτήσεων επετεύχθη το τελευταίο διάστημα ύστερα από τις διορθωτικές παρεμβάσεις που έγιναν το καλοκαίρι σε θεσμικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Η εκσυγχρονισμένη πλατφόρμα που υπό τη νέα της μορφή ξεκίνησε να λειτουργεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης ανάκτησης 11 δικαιολογητικών που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης από τον ενδιαφερόμενο οφειλέτη (π.χ. δήλωση εισοδήματος, έντυπο Ε3, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, έντυπο Ε9 για την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, δήλωση ΦΠΑ, κατάσταση βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και προς ασφαλιστικά ταμεία). Επίσης, η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης των χρεών του οφειλέτη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Μέσω της ρύθμισης των οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε έως και 120 δόσεις και με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων έως και 95%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή