Στενεύουν τα περιθώρια για τη ΛΑΡΚΟ

Στενεύουν τα περιθώρια για τη ΛΑΡΚΟ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ, καθώς το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η μεταλλευτική βιομηχανία κατά της ΔΕΗ για την απόφαση άρσης της εκπροσώπησής της από πελάτη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΔΕΗ, που σημαίνει να κατεβάσει τον διακόπτη αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι η ΛΑΡΚΟ έχει κάνει τις κινήσεις που θα έπρεπε για να ηλεκτροδοτηθεί ως αυτοτροφοδοτούμενος πελάτης από το σύστημα. Λύση στο πρόβλημα αναζητάει εναγωνίως το τελευταίο διήμερο η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Ωστόσο η εμπλοκή του δικαστηρίου καθιστά δύσκολη από νομικής άποψης την επιβολή κάποιας πολιτικής απόφασης που θα παρακάμπτει τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τη ΔΕΗ, την υποχρέωση δηλαδή της επιχείρησης να συνεχίσει να ηλεκτροδοτεί την προβληματική βιομηχανία, όπως έγινε προ ημερών με την περίπτωση της Χαλυβουργικής. Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αναζητάει μια συνολικότερη λύση για τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ την οποία και αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Σταθάκης πιθανότατα και σήμερα. Στην πραγματικότητα ωστόσο κανείς στην κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια για διάσωσή της. Αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να μεταφερθεί η «καυτή πατάτα» για μετά τις εκλογές, καθώς η ΛΑΡΚΟ απασχολεί άμεσα 1.200 εργαζομένους που ετοιμάζονται ήδη για δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ στηρίζει ένα μεγάλο αριθμό έμμεσης απασχόλησης στους έξι νομούς της χώρας όπου δραστηριοποιείται (Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη, Καστοριά και Αττική).

Αυτό που θα επιχειρηθεί είναι η αναβίωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του 2014 που δεν προχώρησε αν και η κατάσταση της εταιρείας έχει εξελιχθεί επί το δυσμενέστερον μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. Η εταιρεία ακόμη και με μηδενικό κόστος ρεύματος, αφού δεν πληρώνει τη ΔΕΗ δουλεύει με ζημίες. Το 2015, που είναι ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας, κατέγραψε ζημίες ύψους 79 εκατ. Η μέση τιμή πώλησης του νικελίου διαμορφώθηκε το 2015 στις 11.886 δολ. ο τόνος και το εμπορικό κόστος της ΛΑΡΚΟ στις 16.627 δολ. ο τόνος, που σημαίνει ότι για κάθε τόνο που παρήγε η μεταλλευτική βιομηχανία κατέγραφε ζημία 4,741 δολ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας στις 31/12/2015 ανέρχονταν σε 481,45 εκατ. Τα συνολικά χρέη προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 300 εκατ. Το μέσο μισθολογικό κόστος της ΛΑΡΚΟ υπολογίζεται σε 44.000 ευρώ ετησίως την ώρα που για τη ΔΕΗ έχει πέσει κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή