Στην τελική ευθεία η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των Snam, Εnagas, Fluxys.

Στο ΤΑΙΠΕΔ μετράνε κυριολεκτικά τις ημέρες και αναμένουν με αγωνία την απόφαση της ΡΑΕ για την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που αποτελεί και την τελευταία εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Οι προθεσμίες κρίνονται οριακές σε σχέση με τη δυνατότητα να εισρεύσουν μέχρι το τέλος του έτους στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 251 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο τίμημα των 535 εκατ. για το 31% που πουλάει το Δημόσιο και έχουν καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2018. Ποσό 284 εκατ. ευρώ θα εισπράξουν τα ΕΛΠΕ για την πώληση του 35% που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ. Αν και η πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί μια κυρίως τυπική διαδικασία αφού οι νέοι επενδυτές είναι και οι τρεις πιστοποιημένοι Ευρωπαίοι διαχειριστές, η ΡΑΕ δεν έχει προχωρήσει στην έγκρισή της, κάτι που όμως αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της αρμόδιας αρχής.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, επικρατεί αγωνία, καθώς οι προθεσμίες είναι ήδη οριακές και όπως λέγεται χαρακτηριστικά θα χρειασθεί αγώνας δρόμου με τις τράπεζες για να καταφέρουν να μπουν στα δημόσια ταμεία τα προϋπολογιζόμενα έσοδα μέσα στο 2018.

«Κλειδί» η ΡΑΕ

Πιθανή νέα καθυστέρηση της ΡΑΕ θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2018 και αυτό φαίνεται να έχει διαμηνυθεί από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ στη ΡΑΕ.

Στον βαθμό που οι διαδικασίες τρέξουν γρήγορα ο ΔΕΣΦΑ θα είναι η μοναδική ενεργειακή ιδιωτικοποίηση που θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ έχει εισέλθει ήδη σε τροχιά καθυστέρησης. Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους υποψηφίους επενδυτές για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ έχει μετατεθεί για το τέλος Ιανουαρίου. Η διαγωνιστική διαδικασία πάντως αναμένεται να κινηθεί απρόσκοπτα, πλέον, καθώς φαίνεται να κλείδωσε οριστικά η συμμετοχή του Δημοσίου στη δραστηριότητα των υδρογονανθράκων με ποσοστό 51%, θέμα που αρχικά το έφερε σε διάσταση τόσο με τον όμιλο Λάτση όσο και με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αφού η αρχική συμφωνία που αποτυπώθηκε και στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προέβλεπε συμμετοχή 25%. Οι επενδυτές, τελικά, συμφώνησαν στη συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό 51% στη θυγατρική εταιρεία που θα συσταθεί και στην οποία θα περιέλθει η δραστηριότητα των υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας δικαίωμα βέτο στις επενδυτικές αποφάσεις. Τα καλά νέα σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ είναι ότι προσελκύουν ενδιαφέρον και από νέους επενδυτές, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με τους υφιστάμενους για την από κοινού κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Συγκεκριμένα η ολλανδική Vitol φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με την αλγερινή Sonatrach, που αποτελεί προμηθευτή των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ σε αργό και βασικό προμηθευτή της ΔΕΠΑ σε LNG. H ελβετική Glencore φέρεται να προσέρχεται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού από κοινού με την αμερικανική Carlyle, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο.

Για τον Ιανουάριο έχει μετατεθεί και η κατάθεση του νομοσχεδίου διχοτόμησης της ΔΕΠΑ σε δύο κομμάτια (εμπορίας και υποδομών), που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει πρώτα στην ιδιωτικοποίηση του 50,1% της εμπορίας, που βάσει του σχεδιασμού έπρεπε να ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο. Αμέσως μετά θα ανοίξει τη διαδικασία για την πώληση του 14% της δραστηριότητας των υποδομών.

Για τον Ιανουάριο, συγκεκριμένα στις 7 του μηνός, μετατίθεται και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να κρατάει μικρό καλάθι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή