Ισχυρή άνοδος στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Ισχυρή άνοδος στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικευμένη ευφορία προκάλεσε χθες στις αγορές ανά τον κόσμο η προσδοκία επενδυτών αλλά και οικονομικών αναλυτών για γρήγορη και δυναμική ανάκαμψη της Κίνας και εσπευσμένη έξοδό της από την οικονομική κρίση της πανδημίας. Την προσδοκία καλλιέργησαν ιδιώτες επενδυτές, αλλά και δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, που μιλούσαν για «υγιή άνοδο των κινεζικών χρηματιστηρίων».

Οι ευρωπαϊκές αγορές έφτασαν, έτσι, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, ενώ ανοδικά κινείτο μέχρι αργά το βράδυ και η Wall Street. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 2,09% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,64%. Με άνοδο 1,54% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου και με 1,49% ο CAC 40 του Παρισιού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 1,6% και ο Eurostoxx 50 έκλεισε με άνοδο 1,02%. Οι δύο πανευρωπαϊκοί δείκτες είχαν πάρει ανοδική ώθηση από τις μετοχές εταιρειών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τα βιομηχανικά υλικά, οι ενεργειακές και οι βιομηχανίες ειδών πολυτελείας.

Είχε προηγηθεί θεαματική άνοδος των κινεζικών χρηματιστηρίων, η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί εδώ και περίπου ενάμισι έτος, από τον Φεβρουάριο του 2019. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν, ο CSI 300, που έκλεισε με κέρδη 5,71%.

Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη 3,95%. Η αισιοδοξία που ενέπνευσε η άνοδος των κινεζικών χρηματιστηρίων εξώθησε ανοδικά τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις HSBC, Banco Santander και BNP Paribas να δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση στον δείκτη Stoxx 600.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης SX7P σημείωσε άλμα 4% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από τις 10 Ιουνίου. Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ η Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει κέρδη 1,27% και τον δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να καταγράφει άνοδο 1,08%.

Ανοδικά κινείτο παράλληλα και το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, με την τιμή spot να βρίσκεται το βράδυ στα 1.782,58 δολάρια η ουγγιά καταγράφοντας άνοδο 0,37%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή