Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Βρετανίας να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών τους τουρίστες, που επιστρέφουν από την Ισπανία προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές και πτώση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο έλαβε την απόφαση αυτή, διότι υπήρξε έξαρση στα νέα κρούσματα, ειδικά στη ζώνη της Καταλωνίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,31%, παρατείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό και αργά χθες πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν άνοδο κατά 0,27% και 0,53% αντίστοιχα. Οι επενδυτές προσβλέπουν στο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει την ήπια στάση της ως προς τη νομισματική της πολιτική, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων στην χώρα.

Το ευρώ παρουσίασε άνοδο προς το δολάριο σε ποσοστό 0,8% σε 1,1751 δολ.. Η δε τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ των 1.944,71 δολαρίων η ουγγιά, διότι επέχει τη θέση ενός ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας και αστάθειας εξαιτίας της πανδημίας και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο ο κλάδος εκείνος, ο οποίος δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, ήταν των ταξιδίων και ψυχαγωγίας με κάμψη του δείκτη κατά 3,4%. Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών Easyjet  και ΙΑG (μητρικής της British Airways), καθώς και του τουριστικού ομίλου TUI είχαν πτώση από 6% έως και 11,3%. Επιπροσθέτως η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair αναθεώρησε δραστικά προς τα κάτω τον ετήσιο στόχο της επιβατικής της κίνησης κατά 25%, προειδοποιώντας ότι, εάν υπάρξει εκ νέου έξαρση κρουσμάτων, τότε θα κάνει περαιτέρω αλλαγή επί τα χείρω.

Εν τω μεταξύ, απώλειες σχεδόν 5% εμφάνισαν χθες και οι τιμές των μετοχών της γερμανικής  αεροπορικής Lufthansa και της γαλλικής Air France, διότι ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση ότι παρακολουθεί προσεκτικά την  εξέλιξη της πανδημίας σε Γαλλία και Γερμανία. Τέλος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με  απώλειες 0,31%, αμετάβλητος στη Φρανκφούρτη ο DAX, στο Παρίσι με πτώση 0,34% ο CAC 40, με 0,28% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και ο ΙΒΕΧ με απώλειες 1,70% στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή