Χωρίς σαφή τάση τα διεθνή χρηματιστήρια

Χωρίς σαφή τάση τα διεθνή χρηματιστήρια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, με το κλίμα να αντανακλά την ανάμεικτη εικόνα των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν επιχειρήσεις και τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις της αμερικανικής Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα. Η είδηση της ημέρας ήταν, πάντως, η περαιτέρω άνοδος που σημείωσε χθες η τιμή του χρυσού πλησιάζοντας τα 2.000 δολάρια η ουγγιά. Το βράδυ έκανε πράξεις στα 1.953,54 δολάρια η ουγγιά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,4% ακολουθώντας την άνοδο κλάδων όπως ο τομέας υγείας, των τροφίμων και τον ποτών και ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφελείας. Ανέκαμψε, άλλωστε, ο δείκτης των εταιρειών ταξιδιών και τουρισμού που είχε υποχωρήσει τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, υποχωρούσε ο κλάδος των ειδών πολυτελείας με τη μετοχή της Louis Vuitton να σημειώνει πτώση κατά 4,1%, της Kering, ιδιοκτήτριας της φίρμας Gucci, να υποχωρεί κατά περισσότερο από 2% και τη μετοχή της Hermes να καταγράφει απώλειες 4,4%. Σημειωτέον ότι στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Refinitiv κατατείνουν σε πτώση κερδών κατά 59% για όσες εταιρείες είναι εισηγμένες στον δείκτη Stoxx 600. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών θα ενισχυθούν από την απόφαση της Ε.Ε. να εκδώσει από κοινού ομόλογα για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Μιλώντας στο Reuters, ο Μικέλε Μοργκάντι, αναλυτής επενδύσεων στην Generali Insurance Asset Management, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς τίτλους μπορεί να αποδειχθεί βιώσιμη με την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης». Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αντανακλούσαν, άλλωστε, χθες τη γενικότερη αβεβαιότητα με τον FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με οριακή άνοδο 0,4%. Την ίδια στιγμή, οριακά σε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι αγορές της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, με τον Xetra DAX να καταγράφει απώλειες 0,03% και τον CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,2%, αντίστοιχα.

​​​​​​Στις ΗΠΑ καταγράφηκε διόρθωση των τιμών με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones αργά χθες το βράδυ να χάνει 0,42% και τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,22%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή