ΑΓΟΡΕΣ

Οριακές οι μεταβολές των ευρωπαϊκών δεικτών

Οριακές οι μεταβολές των ευρωπαϊκών δεικτών

Νευρικότητα επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είχαν το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα επιχειρήσεων για το δεύτερο τρίμηνο αλλά και στις αποφάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,1%, καθώς τον στήριξαν οι μετοχές των εταιρειών λιανικής και υπερκάλυψαν τις απώλειες του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών και των χημικών βιομηχανιών.

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων προκάλεσαν έντονες μεταβολές σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού να σημειώνει άνοδο 0,8% μόλις ο όμιλος ηλεκτρικών Schneider Electric SE ανακοίνωσε ότι είχε επιτύχει τους στόχους του, με αποτέλεσμα η μετοχή του να εκτοξευθεί κατά 4,3%.

Εκτοξεύθηκε, άλλωστε, κατά 4,9% και η μετοχή της Kering όταν ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας ανακοίνωσε μικρότερη από τις προβλέψεις  μείωση πωλήσεων. Τελικά ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με άνοδο 0,60%, ενώ οριακή άνοδο 0,04% κατέγραψε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν συνέχεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed.

Με οριακή υποχώρηση 0,1% έκλεισε, αντιθέτως, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησαν ξανά έπειτα από πολλούς μήνες στο -0,5%.

Η Γουόλ Στριτ κινείτο με άνοδο εν αναμονή των αποφάσεων της Federal Reserve και με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα δώσει συνέχεια στην αναπτυξιακή νομισματική πολιτική της. Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας σημείωναν άνοδο εξωθώντας ανοδικά τον S&P 500, που μέχρι αργά το βράδυ σημείωνε κέρδη 0,33%. Σημειωτέον ότι 19% των εταιρειών του εν λόγω δείκτη που έχουν έως τώρα ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους έχουν διαψεύσει είτε θετικά είτε αρνητικά τις σχετικές προβλέψεις. Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, και ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones, που αργά το βράδυ σημείωνε άνοδο 0,27%.

Στο μεταξύ, το δολάριο υποχώρησε εκ νέου χθες κατά 0,2% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,5%, στο 1,177 δολάριο. Ο χρυσός παρέμεινε για μία ακόμη ημέρα μια ανάσα πριν από τις 2.000 δολάρια η ουγγιά και το βράδυ κυμαινόταν στα 1.960,32 δολάρια η ουγγιά.