Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης με το «βλέμμα» στην Τουρκία

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης με το «βλέμμα» στην Τουρκία

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίδραση στις πιέσεις των τελευταίων ημερών αναζητάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης κινείται σε ήπια ανοδικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το εναρκτήριο κουδούνι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,55% και διαμορφώνεται λίγο πάνω από το τεχνικό όριο των 630 μονάδων. 

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει αντίστοιχου εύρους κέρδη, κινούμενος οριακά πάνω από τις 1.511 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών, από την πλευρά του, κυμαίνεται άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η άνοδος, έστω και ήπια, έχει σαφή τραπεζοκεντρικό προσανατολισμό, με τον σχετικό δείκτη να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, μετά το -5% της Τρίτης. Έτσι, σήμερα, ο κλάδος σημειώνει κέρδη της τάξης του 1%, με τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank να βγάζουν τη μεγαλύτερη αντίδραση.

Στο ταμπλό, οι διακυμάνσεις των μετοχών χαρακτηρίζονται από ήπιες μεταβολές, με τη μετοχή της Aegean να ενισχύεται κατά 1,75%, της ΕΥΔΑΠ κατά 1,16% και του Μυτιληναίου κατά 1%. Αντίθετα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,05% και της Lamda Development κατά 0,75%. Παράλληλα, η μετοχή του Ελλάκτωρα, η οποία το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, λόγω δημοσιεύματος περί οικονομικών προβλημάτων (σ.σ. κάτι το οποίο διαψεύστηκε από τη διοίκηση), κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, μετά και την αγορά 100.000 μετοχών από τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση.

Τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά

Στο επίκεντρο των Ελλήνων επενδυτών, μεταξύ άλλων, βρίσκονται τόσο η επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη -από την οποία η αγορά προσδοκά ορισμένες θετικές εξελίξεις- όσο και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αν μη τι άλλο προκαλούν εκνευρισμό στις αγορές, υπονομεύοντας την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

«Η δική μας αγορά έχει επιδεινωθεί από την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, δηλαδή με την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Αποτέλεσμα είναι πολλοί επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, και ιδίως τώρα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο που παραδοσιακά καταγράφονται χαμηλοί όγκοι και το χρηματιστήριο σε αδράνεια» σχολιάζει στο kahimerini.gr o διευθύνων σύμβουλος της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Βαγγέλης Χαρατσής.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο έγκριτος αναλυτής αναμένει σε πρώτη φάση μια βελτίωση στον όγκο των συναλλαγών. Η ευρύτερη πορεία του Χ.Α., ωστόσο, θα καθοριστεί, όπως σημειώνει, από τις γενικότερες εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τις γεωπολιτικές προκλήσεις. «Οποιαδήποτε αποκλιμάκωση θα έχει μια θετική πορεία στην αγορά».

Στο μεταξύ, προσδοκίες στους επενδυτές έχουν καλλιεργηθεί και από τα επικείμενα roadshow, από τα οποία οι ελληνικές εισηγμένες θα επιχειρήσουν να αποκομίσουν το όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη, σε μία προσπάθεια ανατροπής των δυσμενών συνθηκών των προηγούμενων μηνών. «Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο feed back. Έχουμε ενδιαφέρον αλλά αυτό θα το δούμε εκείνες τις ημέρες» σχολιάζει ο κ. Χαρατσής.

Το κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει αρνητικό, με τις τεχνολογικές μετοχές της Wall Street να εξακολουθούν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και να ασκούν καθοδικές πιέσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το βράδυ της Τρίτης, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 632 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολίσθησε κατά 465 μονάδες, χάνοντας το 4,11% της αξίας του. Στην Ευρώπη, πάντως, από το πρωί οι επενδυτές προσπαθούν να βελτιώσουν το κλίμα και να αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται ήπια κατά 0,65% στις 366 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το sell-off στον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα, ο οποίος συμπαρασέρνει και τους υπόλοιπους κλάδους, οφείλεται στη «διόρθωση» των αγορών, καθώς τους προηγούμενες μήνες οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν παρουσιάσει διψήφια άνοδο, αγνοώντας πλήρως τις δυσμενείς συνθήκες που είχαν καλλιεργηθεί λόγω του κορωνοϊού. Οι επενδυτές, μάλιστα, θεωρούν ότι η αποτίμηση των τεχνολογικών εταιρειών είχε φθάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα και ότι η «διόρθωση» ήταν θέμα χρόνου. Άλλωστε, από τον Μάρτιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο δείκτης Nasdaq είχε καταγράψει άλμα άνω του 70%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή