Η αβεβαιότητα «στοιχειώνει» το Χ.Α.

Η αβεβαιότητα «στοιχειώνει» το Χ.Α.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω ενός σπιράλ προκλήσεων, το οποίο εκτείνεται από την αντιμετώπιση της πανδημίας έως και την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, εξελίσσεται και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να εμφανίζονται και πάλι επιφυλακτικοί.

Οι αρχικές κινήσεις στον Γενικό Δείκτη μαρτυρούν τη διστακτικότητα των επενδυτών, κάτι το οποίο διαφάνηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η αγορά χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, οριακές διακυμάνσεις και χαμηλό όγκο συναλλαγών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά πάνω από το τεχνικό όριο των 631 μονάδων (+0,67%), παρά το θετικό κλίμα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Στις 11:50, ο Γενικός Δείκτης αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, διολισθαίνει -επίσης οριακά- κατά 0,16% στις 1.509 μονάδες. Την ίδια ώρα, για ακόμη μία ημέρα, ο τζίρος παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. 

Από την πλευρά του, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,40%, με τις μετοχές των συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων να παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Attica Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1,75%. Στο ταμπλό, η μετοχή των ΕΛΠΕ καταγράφει άνοδο κατά 1,17%, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα αυξάνεται κατά 1,13%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης υποχωρεί κατά 0,70% και του ΟΠΑΠ κατά 0,93%, μετά και τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία έδειξαν δραματική πτώση των κερδών κατά 77% στα 20 εκατ. ευρώ.

Τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά 

Η αδυναμία του Χ.Α. να ξεκολλήσει από το τεχνικό όριο των 630-635 μονάδων, απορρέει από μια σειρά προκλήσεων, οι οποίες προκαλούν έντονη νευρικότητα στις αγορές. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και η αβεβαιότητα περί της αντιμετώπισής της, ενώ από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επιλύσει τις δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις. Επιπλέον νερό στον μύλο της αβεβαιότητας ρίχνει και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, με τις γεωπολιτικές προκλήσεις να συντηρούν και να επιτείνουν την χρηματιστηριακή αβεβαιότητα.  

Σύμφωνα άλλωστε, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλία Ζαχαράκη, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να τηρούν αμυντική στάση, προχωρώντας σε πολύ λελογισμένες κινήσεις, καθώς τα ελληνοτουρκικά εξακολουθούν να αποτελούν βασική πηγή ανησυχίας. Μάλιστα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο κ. Ζαχαράκης αναμένει διατήρηση της μεταβλητότητας, κάτι το οποίο ωστόσο, όπως εκτιμάει, θα προσδώσει στην αγορά μεγαλύτερο βάθος και όγκο συναλλαγών.

Σήμερα η απόφαση της ΕΚΤ

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%. Αυτό όμως, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων είναι η ρητορική της κεντρικής τράπεζας απέναντι στον πληθωρισμό, ιδίως μετά το σήμα της Federal Reserve για διατήρηση του δείκτη τιμών άνω του στόχου του 2% για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να στηριχθεί η αγορά εργασίας. 

Πώς κινούνται οι διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα φαίνεται πως -έστω και βραχυπρόθεσμα- αρχίζει και αλλάζει, με τους επενδυτές να επιδεικνύουν μια ήπια αγοραστική τάση, η οποία όμως, όπως και στην περίπτωση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μοιάζει εύθραυστη. Χθες βράδυ, οι δείκτες της Wall Street διέκοψαν το τριήμερο sell-off, ανακτώντας ένα μέρος των διευρυμένων απωλειών. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 439 μονάδες (1,60%), ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σκαρφάλωσε στο +2,01% και τις 3.398 μονάδες. Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος μέσα σ’ ένα τριήμερο απώλεσε σχεδόν το 10% της αξίας του, λόγω των ανησυχιών περί φούσκας στις τεχνολογικές μετοχές, ενισχύθηκε κατά 2,71% στις 11.141 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τέλος, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο νευρικοί, με τους δείκτες να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Ενδεικτικά ο γερμανικός DAX αυξάνεται οριακά κατά 0,08% στις 13.247 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,37% στις 5.990 μονάδες. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει οριακά κατά 0,15% στις 369 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφουν οριακές απώλειες κατά 0,14% και κατά 0,10%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή