Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξέσπασμα μέσω… Τουρκίας

Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξέσπασμα μέσω… Τουρκίας

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα δυνατό restart επιδιώκει τη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιθυμεί να αφήσει πίσω τη νευρικότητα και την αβεβαιότητα, βάζοντας ως πρώτο στόχο το τεχνικό όριο των 650 μονάδων. Ωστόσο, ο δρόμος προς την άνοδο μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος κι αυτό, διότι οι προκλήσεις παραμένουν παρούσες, δημιουργώντας αναχώματα στην αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,30%, εγκλωβισμένος κάτω από το επίπεδο των 640 μονάδων. Σε εβδομαδιαία βάση, εντός ενός κλίματος αβεβαιότητας και επενδυτικής νευρικότητας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχασε ακόμη 0,51%, ανεβάζοντας τις σωρευτικές απώλειες -από την αρχή του 2020- στο 30%.

Σήμερα ωστόσο, το κλίμα φαίνεται πως αλλάζει, με τους επενδυτές να επιστρέφουν -επιτέλους- στην ελληνική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σημαντικά κατά 2% κινούμενος στα επίπεδα των 648 μονάδων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, καταγράφει άνοδο κατά 2,31% στις 1.562 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα -σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει- υπερβαίνοντας προς ώρας τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε, στοίχημα για τη νέα εβδομάδα, η οποία μόλις ξεκίνησε, δεν είναι μόνο η αποφυγή της περαιτέρω συσσώρευσης και η κίνηση προς τις 650 μονάδες, αλλά και η αύξηση του τζίρου, ο οποίος μέχρι στιγμής παρέπεμπε σε θερινές συνεδριάσεις.

Όπως και σε κάθε ανοδικό ξέσπασμα, έτσι και στο σημερινό, η ελληνική αγορά λαμβάνει σημαντική ώθηση από τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει κέρδη κοντά στο 4%. Μάλιστα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εκτινάσσεται κατά 5,25%, της Alpha Bank κατά 5,10% και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 5%. Στο ταμπλό, πέραν των τραπεζικών μετοχών, σημαντικά κέρδη εμφανίζουν και οι μετοχές των Ελλάκτορα (4,50%), ΓΕΚ Τέρνα (2,86%), ΕΛΠΕ (2,40%), Motor Oil (2,30%), ΑΔΜΗΕ (2,26%), ΕΥΔΑΠ (2,05%) και ΟΠΑΠ (2%).

Η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο επανέφερε τους επενδυτές

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το σημερινό ξέσπασμα αποδίδεται στη μερική αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την απόσυρση του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis και τη μη έκδοση νέας τουρκικής Navtex. Οι επενδυτές αποκωδικοποιούν τη συγκεκριμένη κίνηση ως δείγμα καλής θελήσεως εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς και ως προάγγελο της περαιτέρω αποσυμπίεσης της κατάστασης στη γεωπολιτική σκακιέρα. Στο ίδιο κλίμα, άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επανέλαβε την πρόσκληση για έναρξη διαλόγου με τη γειτονική χώρα.

“Εντυπωσιακό το ξεκίνημα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε μια κίνηση η οποία αποτυπώνει ευρύτατα την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ισχυρότατη ελληνική διπλωματία που οδήγησε σε υποχώρηση (για την ώρα) της κρίσης στο Αιγαίο” σχολιάζει στο kathimerini.gr ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην Xpot Markets. Μάλιστα, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την περαιτέρω άνοδο των ελληνικών μετοχών. “Όταν η γεωπολιτική ένταση αποκλιμακωθεί, αλλά κάτσει και η σκόνη της διαχείρισης του κορωνοϊού, τότε θα υπάρξει μια σοβαρότερη προσπάθεια δικαιότερης αποτίμησης των εταιριών. Άλλωστε οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και η ορθότερη διαχείριση από πλευράς εισηγμένων έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα”. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλωνιστιώτης θεωρεί ότι “οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται τοποθετήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους με ισχυρά χαρακτηριστικά αλλά και λαμπρό μέλλον”.  
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά παραμένει μερικώς επιφυλακτική, καθώς το σπιράλ των προκλήσεων είναι ακόμη στη… γωνία. Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου, η αβεβαιότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και οι ανησυχίες για τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας είναι παράγοντες ικανοί για να αποτρέψουν κάθε απόπειρα ανόδου προς τις 700 μονάδες, καθηλώνοντας τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 650 μονάδων.  

Τι γίνεται στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, η τρέχουσα εβδομάδα ξεκινάει με αρκετές προσδοκίες, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε ορισμένες θετικές ειδήσεις από το εμβόλιο έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο επίκεντρο βρίσκονται, ειδικότερα, οι δοκιμές τις AstraZeneca, οι οποίες σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων σ’ έναν από τους εθελοντές. Τυχόν επανέναρξη των ερευνών εντός των αμέσως επόμενων ημερών είναι βέβαιο ότι θα παράσχει περαιτέρω ώθηση στο αγοραστικό κλίμα. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,7% στις 13.330 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 0,75% στις 6.076 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 0,95% στις 5.081 μονάδες. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξάνεται κατά 0,78% στις 370 μονάδες. 

Στην Ασία, τέλος, η εβδομάδα ξεκίνησε με το δεξί, καθώς οι δείκτες κινήθηκαν σε ήπια ανοδικά επίπεδα, λαμβάνοντας στήριξη από τη συμφωνία μεταξύ της SoftBank και της Nvidia για την πώληση των μετοχών της βρετανικής τεχνολογικής εταιρείας Arm. Ενδεικτικά, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στο +0,65% και τις 23.559 μονάδες, ενώ το Χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 3.278 μονάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή