Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη να κρατηθεί πάνω από τις 660 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη να κρατηθεί πάνω από τις 660 μονάδες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αψιμαχίες» γύρω από το τεχνικό όριο των 660 μονάδων παρατηρούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η ανησυχία για την πανδημία και η νευρικότητα των ξένων αγορών δημιουργούν αναχώματα στο εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, μετά τα ισχυρά κέρδη της Δευτέρας (+3,95%). Έτσι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε -έστω και οριακή- άνοδο κατά 0,38% και αυξήθηκε στις 663,6 μονάδες. Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης, μάλιστα, συγκαταλέγεται και η διατήρηση του τζίρου άνω του επιπέδου των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα, ωστόσο, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,40%, κινούμενος στο τεχνικό όριο των 660 μονάδων. Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση κατά 0,44% στις 1.586 μονάδες, ενώ σε απογοητευτικά επίπεδα βρίσκεται ο τζίρος, ο οποίος μέχρι στιγμής (11.05) δεν υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο -πάντα εμπροσθοβαρής- τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει ήπιες απώλειες της τάξης του 0,92%, με τις μετοχές των Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς να εμφανίζουν πτώση άνω του 1%. Οριακά κάτω του 1% κινούνται οι απώλειες και για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank. Στο ταμπλό, οι διακυμάνσεις διαμορφώνονται εντός ενός στενού εύρους, με τις μεγαλύτερες απώλειες να αφορούν τις μετοχές των Ελλάκτορα (1,35%), ΔΕΗ (1,30%), Viohalco (1,17%) και ΟΠΑΠ (1%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis ενισχύεται κατά 1,73%.

Ο ρόλος της Τουρκίας και ο φόβος του κορωνοϊού

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα στην ελληνική αγορά ξεκίνησε να αλλάζει -βάζοντας τέλος στη συσσώρευση- χάρη στην άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και την απόσυρση του Oruc Reis από την περιοχή νότια του Καστελλόριζου. “Η ένταση στην Αν. Μεσόγειο μειώθηκε επί του παρόντος συμβάλλοντας στη μείωση της αβεβαιότητας σε σχέση μ’ ένα θερμό επεισόδιο, εξέλιξη ιδιαίτερα βλαπτική για το κύρος της Ατλαντικής Συμμαχίας” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις, φαίνεται ότι συνέβαλαν στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας. “Το απαξιωτικό συναλλακτικά σκηνικό έδωσε από τη Δευτέρα τη θέση του σε αισθητά βελτιωμένες συνεδριάσεις με το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κινείται ανοδικά καθώς η συμμετοχή των επενδυτών αυξήθηκε” σχολιάζει, παράλληλα, ο κ. Τζάνας.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ωστόσο, ο επικεφαλής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση του υψηλού τζίρου, ώστε να υπάρξει κατοχύρωση του τεχνικού ορίου των 670 μονάδων, ενώ δεν παραλείπει να προειδοποιήσει και για τον κίνδυνο αστάθειας λόγω του κορωνοϊού. “Θα απαιτηθεί διατήρηση των συναλλαγών αισθητά πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, ώστε να υπερπηδηθεί η περιοχή των 670 μονάδων, εξέλιξη εφικτή στο βαθμό που δεν επανέλθει η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Αν. Μεσόγειο και δεν επιδεινωθεί η επιδημική καμπύλη αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα”.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα επισκιάζεται από την αποψινή απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν δεδομένη τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η ρητορική που θα επιστρατεύσει η Fed, κάτι το οποίο θα κρίνει και τον χρονικό ορίζοντα της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής. Πρόσφατα, άλλωστε, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έστειλε μήνυμα διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τον στόχο του 2%.

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο γερμανικός DAX ενισχύεται οριακά κατά 0,13%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,26%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξάνεται κατά 0,28% στις 372 μονάδες, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να αποτιμήσουν τις επερχόμενες νομισματικές εξελίξεις. Αντίστοιχου εύρους διακυμάνσεις καταγράφηκαν και το βράδυ της Τρίτης στη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να κλείνουν σχεδόν αμετάβλητοι (Dow Jones +0,01%, S&P 500 +0,52%). Εξαίρεση αποτέλεσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε άνοδο κατά 1,21% ή κατά 133 μονάδες, ως συνέχεια της προσπάθειας ανάκτησης των απωλειών που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή