ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το +29% του Ελλάκτορα «έσωσε» τις 660 μονάδες

chrimatistirio-to-29-toy-ellaktora-esose-tis-660-monades-561081154

«Άμυνες» έβγαλε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να διατηρήσει το τεχνικό όριο των 660 μονάδων, παρά τις μαζικές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,36% και έκλεισε στις 661,19 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 660 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 667 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 43,6 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 25,4 εκατ. τεμάχια.

Οι υψηλότερες πιέσεις καταγράφηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μετά το +8,2% της Δευτέρας κατρακύλησε σήμερα στο -3,38%, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων πιέσεων, με κυριότερη όλων της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο -4,76%. Η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο -3,61%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συρρικνώθηκε κατά 3,47%.

Τις τραπεζικές πιέσεις κατάφερε να «εξουδετερώσει» η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία εκτινάχθηκε στο +29,92% και το 1,3720 ευρώ, μετά την προαναγγελία αύξησης του μεριδίου μετοχών της Reggeborgh Invest. Συγκεκριμένα, ο ολλανδικός όμιλος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς 26,8 εκατ. μετοχών, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,54% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτορα. Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης, τότε το μερίδιο μετοχών της Reggeborgh θα ενισχυθεί στο 17,5%.

Επιπλέον στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη αποτέλεσαν και οι μετοχές των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,14% και κατά 2,36% αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 42 μετοχές ενισχύθηκαν, 52 υποχώρησαν, 20 διατηρήθηκαν αμετάβλητες, ενώ 57 έμεναν ανενεργές.

Ο ρόλος της Τουρκίας και ο φόβος του κορωνοϊού

Από την αρχή της εβδομάδας, το κλίμα στην ελληνική αγορά φαίνεται ότι σταδιακά αλλάζει, με τον Γενικό Δείκτη -παρά τις σημερινές απώλειες- να παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο τερματισμός της συσσώρευσης των προηγούμενων εβδομάδων αποδίδεται στην άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων και την απόσυρση του Oruc Reis από την περιοχή νότια του Καστελλόριζου. «Η ένταση στην Αν. Μεσόγειο μειώθηκε επί του παρόντος συμβάλλοντας στη μείωση της αβεβαιότητας σε σχέση μ’ ένα θερμό επεισόδιο, εξέλιξη ιδιαίτερα βλαπτική για το κύρος της Ατλαντικής Συμμαχίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις, φαίνεται ότι συνέβαλαν στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας. «Το απαξιωτικό συναλλακτικά σκηνικό έδωσε από τη Δευτέρα τη θέση του σε αισθητά βελτιωμένες συνεδριάσεις με το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κινείται ανοδικά καθώς η συμμετοχή των επενδυτών αυξήθηκε» σχολιάζει, παράλληλα, ο κ. Τζάνας.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ωστόσο, ο επικεφαλής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση του υψηλού τζίρου, ώστε να υπάρξει κατοχύρωση του τεχνικού ορίου των 670 μονάδων, ενώ δεν παραλείπει να προειδοποιήσει και για τον κίνδυνο αστάθειας λόγω του κορωνοϊού. «Θα απαιτηθεί διατήρηση των συναλλαγών αισθητά πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, ώστε να υπερπηδηθεί η περιοχή των 670 μονάδων, εξέλιξη εφικτή στο βαθμό που δεν επανέλθει η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Αν. Μεσόγειο και δεν επιδεινωθεί η επιδημική καμπύλη αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα».

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα επισκιάζεται από την αποψινή απόφαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν δεδομένη τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η ρητορική που θα επιστρατεύσει η Fed, κάτι το οποίο θα κρίνει και τον χρονικό ορίζοντα της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής. Πρόσφατα, άλλωστε, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έστειλε μήνυμα διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τον στόχο του 2%.

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,08%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει πτώση κατά 0,65%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξάνεται κατά 0,26% στις 371 μονάδες, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να αποτιμήσουν τις επερχόμενες νομισματικές εξελίξεις. Αντίστοιχου εύρους διακυμάνσεις καταγράφονται και στη Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να παρουσιάζουν οριακές μεταβολές (Dow Jones +0,26%, S&P 500 +0,06%, Nasdaq -0,40%).