Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης στον φόβο

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης στον φόβο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να ανακτήσει ένα μέρος των χθεσινών, διευρυμένων απωλειών καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο παραμένει εγκλωβισμένο στη νευρικότητα των διεθνών αγορών και κυρίως, στα σενάρια περί επιβολής νέου lockdown.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς, με τον Γενικό Δείκτη να κατακρημνίζεται κατά 4,29% και να διολισθαίνει στο τεχνικό όριο των 630 μονάδων, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη όλων των κερδών του Σεπτεμβρίου. Το βαρύτερο πλήγμα δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε κατά 6,25%, εν μέσω των ισχυρών αναταράξεων από τις διεθνείς αποκαλύψεις περί πιθανού ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, συνολικού ύψους άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύεται ήπια κατά 0,61% στις 634 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται -μέχρι στιγμής (11.00)- μόλις στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει άνοδο κατά 0,75% στις 1.515 μονάδες. Από την πλευρά του, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1%, με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς να ηγούνται της ανοδικής κίνησης, παρουσιάζονται κέρδη άνω του 1%. 

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία εμφανίζει κέρδη άνω του 3%, δίνοντας συνέχεια στην άκρως θετική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων, μετά και την προαίρεση αγοράς του 12,54% των μετοχών από την ολλανδική Reggeborgh, η οποία ήδη κατέχει το 30% στην ΓΕΚ Τέρνα. Αξιοσημείωτα κέρδη, παράλληλα, σημειώνουν τόσο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+2,20%), όσο και του Μυτιληναίου (+1,85%).

Ο φόβος του lockdown

Ωστόσο, είναι σαφές ότι κάθε προσπάθεια ανάτασης της ελληνικής αγοράς και πορείας προς τις 700 μονάδες υπονομεύεται ευθέως από την πανδημία του κορωνοϊού. Τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 450 νέα κρούσματα -αριθμός ρεκόρ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης- ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε ότι η περιοχή της Αττικής βρίσκεται ήδη στο κόκκινο. “Η επιβολή ενός νέου lockdown στην οικονομία θα βυθίσει τελείως τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και θα επιφέρει σημαντική ζημιά στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας” δηλώνει στο kathimerini.gr χρηματιστηριακή πηγή, η οποία προτιμάει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Την ίδια ώρα, πιέσεις στην ελληνική αγορά ασκούν και τα δομικά προβλήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων, με αρκετούς αναλυτές να προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, χθες, η Morgan Stanley παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές των τραπεζών, και ιδίως σ’ αυτές των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. “Η πορεία των ελληνικών τραπεζών συνδέεται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το μέγεθος των κόκκινων δανείων. Αυτοί οι δύο τελευταίοι παράγοντες είναι αυτοί που θα καθορίσουν και τις τιμές των τραπεζικών μετοχών” σχολιάζει η ίδια πηγή.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, τα κυριότερα χρηματιστήρια προσπαθούν να αντιστρέψουν το χθεσινό αρνητικό κλίμα, το οποίο πυροδοτήθηκε από τα σενάρια περί νέων lockdown στις χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες για τον γερμανικό DAX υπερέβησαν το 4%, ενώ κοντά στο 3,5% διαμορφώθηκε η πτώση για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. Σήμερα, όμως, τα βασικά χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου παρουσιάζουν θετικά πρόσημα, με τον DAX να ενισχύεται κατά 0,75%, τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει άνοδο κατά 0,55% και τον Stoxx 600 να σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,61%.

Η χθεσινή ημέρα είχε αρνητικό πρωταγωνιστή και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο στη σκιά των αποκαλύψεων περί πιθανού τραπεζικού ξεπλύματος βρόμικου χρώματος, ύψους άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εμφάνισε τριψήφιες απώλειες, δίνοντας συνέχεια στη διόρθωση των τελευταίων ημερών. Ενδεικτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε πάνω από 500 μονάδες, κλείνοντας στις 27.147 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P διολίσθησε κατά 1,16%, τερματίζοντας στις 3.281 μονάδες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή