Τέταρτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τέταρτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση εμφάνισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην εσωτερική αβεβαιότητα.

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,37% και να κλείνει στις 622,34 μονάδες. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά δοκιμάστηκαν ακόμη και οι 620 μονάδες, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να διολισθαίνει πρόσκαιρα στις 619,22 μονάδες. Ο τζίρος, για ακόμη μία ημέρα, κινήθηκε κάτω των 50 εκατ. ευρώ και περιορίστηκε στα 44,8 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά διακινήθηκαν 48,8 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, υποχώρησε κατά 0,41% στις 1.484 μονάδες, με τις μετοχές των ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ να παρουσιάζουν απώλειες άνω του 2%. Κοντά στο -2% έκλεισε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχαν η μετοχή της Coca-Cola (+2,03%), των ΕΛΠΕ (+1,68%), της Γρ. Σαράντης (+1,53%) και της Aegean (+1,35%).

Σταθεροποιητικές τάσεις, παράλληλα, επικράτησαν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το +1,85% στην Εθνική Τράπεζα και το +1,76% στην Τράπεζα Πειραιώς αντιστάθμισαν τις απώλειες σε Alpha Bank (-1,34%), Εurobank (-0,58%) και Attica Bank (3,10%). Στο χρηματιστηριακό ταμπλό δε, ξεχώρισε και το -29% στη μετοχή της MIG, καθώς η διαφαινόμενη πώληση της Vivartia στο αμερικανικό fund CVC αναμένεται να οδηγήσει σε απαξίωση της επενδυτικής εταιρείας.

Στο προσκήνιο οι κίνδυνοι για την οικονομία

Όπως διαφαίνεται κατά τις τελευταίες ημέρες, οι κίνδυνοι για την ελληνική αγορά παραμένουν στο προσκήνιο, ιδίως μετά τη χθεσινή παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία προειδοποίησε για ύφεση 7,5% το 2020 -αντί 5,8% της αρχικής εκτίμησης- καθώς και για τη δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 8 έως 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή, σε αναστολή πληρωμής -λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού- βρίσκονται τραπεζικά δάνεια, ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, το πρωί της Τετάρτης, η Κομισιόν, παρά τα εύσημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε την εκτίμηση για ύφεση 9% εντός του 2020.

«Τα στοιχεία για τις οικονομίες κατά το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα του 2ου τριμήνου, ενώ χαμηλός είναι και ο βαθμός ορατότητας για τη συνέχεια, εκτός αν προς το τέλος του έτους υπάρξει θετική εξέλιξη στον υγειονομικό τομέα (σ.σ. αναγγελία εμβολίου κοκ). Το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται η χαμηλή επενδυτική ψυχολογία και να αυξάνεται η διάθεση φυγής από τον επενδυτικό κίνδυνο» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σαν αποτέλεσμα, σπεύδει να προσθέσει ο Έλληνας αναλυτής, στο ελληνικό χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες «σχεδόν αγνοήθηκαν η πρόθεση του επενδυτικού fund CVC να αγοράσει τη Vivartia από τη MIG, η επιτάχυνση της διαδικασίας για το έργο του Ελληνικού μετά την απόρριψη της προσφυγής της Hard Rock από το ΣΤΕ, αλλά και η επιθυμία της ολλανδικής οικογένειας Wessels με περιουσιακά στοιχεία 3,6 δισ. ευρώ να αποκτήσει μερίδιο μετοχών του Ελλάκτορα».

Κατά τον ίδιο δε, αυτό που πρέπει να συμβεί ώστε να αλλάξει άρδην το επενδυτικό κλίμα και ο Γενικός Δείκτης να αφήσει πίσω τις 650-700 μονάδες, συνίσταται στην «εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πείθουν ότι είναι εφικτή η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 70 δισ. ευρώ, ώστε να δρομολογηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης».

«Αγνοήθηκαν» τα ελληνοτουρκικά

Στο μεταξύ, παρά το θετικό ξεκίνημα, η αγορά φαίνεται ότι «αγνόησε» την περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την είδηση ότι Αθήνα και Τουρκία θα κάτσουν επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το απόγευμα της Τρίτης, άλλωστε, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για νέο γύρο διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα ξεκινήσουν λίαν συντόμως στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε και κατ’ ιδίαν συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα φαίνεται ότι σταδιακά βελτιώνεται, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν αξιοσημείωτη άνοδο, παρά τα σημερινά στοιχεία για τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ε.Ε., ο οποίος τον Σεπτέμβριο σημείωσε επιβράδυνση στις 50,1 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο. Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,76%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,44%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,98% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατά 0,80%.

Μικτά πρόσημα εμφανίζει από την πλευρά του, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη, το οποίο δέχεται πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις στις τεχνολογικές μετοχές. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Amazon υποχωρεί κατά 1,1%, ενώ ευρείες είναι οι απώλειες για τη μετοχή της Tesla, η οποία διολισθαίνει στο -6,3%. Ως αποτέλεσμα, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,70% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,25%. Στον αντίποδα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,23%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή