ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το εξαήμερο αρνητικό σερί – «Φλερτ» με τις 630 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το εξαήμερο αρνητικό σερί – «Φλερτ» με τις 630 μονάδες

Το εξαήμερο πτωτικό σερί κατάφερε να «διασπάσει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, χάρη στην αγοραστική ορμή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,18% και παρότι «φλέρταρε» με τις 630 μονάδες, τερμάτισε στις 625 μονάδες, με υψηλό ημέρας τα 631 εκατομμύρια ευρώ και χαμηλό ημέρα τα 623 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τζίρος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν ξεπέρασε τα 40,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο να περιορίζεται στα 30,2 εκατομμύρια τεμάχια –παρά το αγοραστικό κρεσέντο στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο κατά 1,09%, ενώ ο πάντα ευμετάβλητος τραπεζικός κλάδος παρουσίασε κέρδη της τάξης του 2%.

Του θετικού κλίματος ηγήθηκε η μετοχή της Eurobank, η οποία αυξήθηκε κατά 3,49% και έκλεισε στο 0,36 ευρώ. Στο +2,26% διαμορφώθηκαν τα κέρδη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Attica Bank σημείωσε άνοδο κατά 2,59%. Πέραν των τραπεζικών μετοχών, ισχυρά κέρδη της τάξης του 5,75% παρουσίασε και η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία συνέχισε τις ανοδικές πτήσεις, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της ολλανδικής Reggeborgh.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Viohalco κινήθηκε ανοδικά κατά 4,29%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ τερμάτισε στο +2,41%, διατηρώντας την πολύ καλή εικόνα του τελευταίου χρονικού διαστήματος -κάτι το οποίο αποδίδεται στα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου και την πορεία εξυγίανσης του Ομίλου. Στον αντίποδα, η μετοχή της MIG τερμάτισε στο -9%, δίνοντας συνέχεια στην «απαξίωση», εν όψει της προδιαγεγραμμένης πώλησης της Vivartia στο αμερικανικό fund CVC. 

Αδυναμία φυγής από τις 610-640 μονάδες

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και παρά τη σημερινή εικόνα, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει μίζερη, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σε κατάσταση συσσώρευσης, αδυνατώντας να ξεφύγει προς τις 700 μονάδες. «Η αγορά εδώ και τέσσερις μήνες ταλανίζεται. Τα βασικά προβλήματα είναι τρία. Τα ελληνοτουρκικά, η πανδημία της Covid και ο κίνδυνος ενός lockdown, και το βασικότερο οι τράπεζες» εξηγεί στο kathimerini.gr o Ηλίας Ζαχαράκη, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο οποίος κάνει λόγο για μια πλάγια συσσώρευση μεταξύ των 610 και 640 μονάδων. «Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει μια καθοδική ή ανοδική κίνηση. Ελπίζουμε σε ανοδική» σπεύδει να προσθέσει.

Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν καινούρια γεγονότα, τα οποία θα μπορέσουν να επηρεάσουν δραματικά την εικόνα της ελληνικής αγοράς, με εξαίρεση ενδεχομένως τις αμερικανικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα έχει αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές και κατ’ επέκταση και στην πάντα ευμετάβλητη ελληνική. Όσον αφορά το δυσοίωνο σενάριο της πτωτικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, ο κ. Ζαχαράκης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, θεωρώντας ότι θα βρεθούν αρκετοί αγοραστές για να τον σηκώσουν. Κι αυτό, διότι πολλές εισηγμένες παρουσίασαν θετικά οικονομικά μεγέθη το α’ εξάμηνο του 2020, κάτι το οποίο προλειαίνει τη συνέχιση της καλής χρηματιστηριακής εικόνας, στηρίζοντας την ελληνική αγορά.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στςι διεθνείς αγορές, οι επενδυτές κάνουν… πάρτι, προσπαθώντας να ανακτήσουν ένα μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία στιγματίστηκε τόσο από τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και από τις αποκαλύψεις για πιθανή εμπλοκή μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, άνω των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, σήμερα, λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 2,86%, ενώ στο +2% κινούνται ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει άνοδο κατά 2,11% στις 363 μονάδες. Πανηγυρικό είναι το κλίμα και στη Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να εκτινάσσεται κατά 500 μονάδες ή κατά 1,85%. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, παράλληλα, ενισχύεται κατά 1,73% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατά 1,55%.