Χρηματιστήριο Αθηνών: Το -2,40% στις τράπεζες «επανέφερε» τις 625 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το -2,40% στις τράπεζες «επανέφερε» τις 625 μονάδες

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις για λίγες ώρες κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να διατηρήσει το τεχνικό όριο των 630 μονάδων, καθώς το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετά την είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον κορωνοϊό, επανέφερε τους πωλητές στο προσκήνιο.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,92% και τερμάτισε στις 625,67 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 622,90 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 629,76 μονάδες. Ο τζίρος, για ακόμη μία ημέρα, ήταν απογοητευτικός, καθώς δεν ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να περιορίζεται στα 23,8 εκατομμύρια τεμάχια.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονταν στον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος παρουσίασε απώλειες άνω του 2,40%. Μάλιστα, η κάμψη στη μετοχή της Eurobank άγγιξε το 3,20%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής διολίσθησε κατά 2,68%, της Τρ. Πειραιώς κατά 2,62% και της Alpha Bank κατά 1,09%.

Στο ταμπλό, πέραν των τραπεζών, αρνητικοί πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι μετοχές της Γρ. Σαράντης, οι οποίες «διόρθωσαν» στο -3,37% μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ημερών, ως απόρροια των θετικών οικονομικών μεγεθών του α’ εξαμήνου. Απώλειες της τάξης του 2,90% εμφάνισε και η μετοχή της Μότορ Όιλ, ενώ η κάμψη για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ ανήλθε στο 2,54%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco έδωσε συνέχεια στο χθεσινό +12,8%, καθώς εμφάνισε άνοδο της τάξης του 3%, κάτι το οποίο αποδίδεται τόσο στα ευοίωνα οικονομικά μεγέθη όσο και στις συμβάσεις έργων των θυγατρικών Ελληνικά Καλώδια –Σωληνουργεία Κορίνθου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία τερμάτισε στο +2,58% και τα 6,36 ευρώ, σε συνέχεια της θετικής πορείας του α’ εξαμήνου.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι η μετοχή της MIG τερμάτισε στο εντυπωσιακό +12%, χάρη στο ενδιαφέρον του τσεχικού fund EMMA Capital για την εξαγορά της Vivartia. Κι αυτό, εν μέσω των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της εταιρείας με το αμερικανικό fund CVC. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξέλιξη αυτή μόνο προς όφελος της MIG μπορεί να λειτουργήσει, αυξάνοντας την τιμολόγηση της προς πώληση θυγατρικής.

Οι ανησυχίες της αγοράς

Παρά τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, οι οποίες επηρεάζονται από τις άμεσες εξελίξεις, η μακροπρόθεσμη εικόνα του χρηματιστηριακού δείκτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέτωπο των τραπεζών και ειδικότερα, τον βαθμό αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία bad bank, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του «Ηρακλή», βρίσκονται σε τελικό στάδιο, με την Τράπεζα της Ελλάδος να ευελπιστεί ότι θα πείσει για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της τόσο τις τραπεζικές διοικήσεις όσο κυρίως, τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Η ανοδική κίνηση προς τις 700 μονάδες, ενδεχομένως και υψηλότερα, θα εξαρτηθεί από τις τραπεζικές εξελίξεις. Προς το παρόν βλέπουμε μια ρηχή αγορά, η οποία στηρίζεται στην καλή πορεία ορισμένων εισηγμένων» εξηγούν στο kathimerini.gr χρηματιστηριακές πηγές, οι οποίες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη διατήρηση αυτή της αβέβαιης κατάστασης έως τουλάχιστον τα τέλη του 2020.

Εξάλλου, στο δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πέραν του τραπεζικού παράγοντα, σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν και οι εξελίξεις με την πανδημια του κορωνοϊού. Ο φόβος για ένα δεύτερο lockdown ή έστω για τοπικό lockdown στην Αττική, προκαλεί ευρύτερες ανησυχίες, καθώς σ’ ένα τέτοιο σενάριο είναι βέβαιο ότι η τελική ύφεση του 2020 θα είναι βαθύτερη απ’ ό,τι αναμένεται τώρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπονομεύσει και τις προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021, τινάζοντας στον αέρα κάθε δημοσιονομικό προγραμματισμό.  

Ο Τραμπ «ρίχνει» τις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, η εικόνα είναι ήπια καθοδική, μετά την είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,70%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,22%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,30%. Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,44% στις 361 μονάδες.

Παρόμοιο το σκηνικό και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους αμερικανικούς δείκτες να καταγράφουν αξιοσημείωτη πτώση. Ενδεικτικά, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες κατά 0,74%, ο S&P 500 κατά 0,60% και ο Nasdaq κατά 0,77%. Άλλωστε, το κλίμα επιδεινώνεται κι από την αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας Λευκού Οίκου – Βουλής των Αντιπροσώπων, με στόχο την κατάρτιση ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή