Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποιητικές τάσεις, αυξημένος τζίρος 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποιητικές τάσεις, αυξημένος τζίρος 

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποιητικές τάσεις, αυξημένος τζίρος 
Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν τα κατάλληλα στηρίγματα, προκειμένου να υπάρξει ανοδική κίνηση προς τις 635-640 μονάδες. Χθες, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη κατά 1,24% και τερμάτισε στις 633 μονάδες, χάρη στην αξιοσημείωτη αύξηση των ενεργειακών μετοχών.
Σήμερα, και εν μέσω της επενδυτικής αδράνειας που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης διατηρείται σχεδόν αμετάβλητος, καταγράφοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,17% στις 634 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θετική είναι η εικόνα στον τζίρο των συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώνεται κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ, κινούμενος σε επίπεδα υψηλότερα απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει αύξηση κατά 0,20% στις 1.510 μονάδες, ενώ ο πάντα ευμετάβλητος τραπεζικός κλάδος κινείται στο +0,36% και τις 223 μονάδες. Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,08% και η Eurobank κατά 0,58%. Αντίθετα, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητες στο 1,04 και στο 0,50 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, ξεχωρίζει και πάλι η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο +2,12%, στον απόηχο της χθεσινής παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η διοίκηση ανακοίνωσε ένα προσωρινό μέτρο παροχών σ’ όλους τους καταναλωτές, με δωρεάν πάγιο έως το τέλος του 2020. Όσον αφορά τη μετοχή της Aegean, η οποία ο τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων, σήμερα επιδεικνύει σημάδια ζωής, καθώς σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,60%.
Απών ο τραπεζικός κλάδος
Για ακόμη μία ημέρα, ο Γενικός Δείκτης αναζητάει στηρίγματα σε μεμονωμένους τίτλους, αδυνατώντας να επωφεληθεί από μια ενδεχόμενη ανοδική κίνηση του εμπροσθοβαρούς τραπεζικού κλάδου. Άλλωστε, ο τελευταίος παραμένει εγκλωβισμένος κάτω των 300 μονάδων, λόγω του εγγενούς προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι οποίες μιλούν στο kathimerini.gr, ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί τον “νούμερο 1” υπαίτιο για την αισθητή μείωση του τζίρου το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, δρομολογήθηκαν ορισμένες εξελίξεις, οι οποίες δίνουν ένα πρώτο φως στο τούνελ. Η Τράπεζα της Ελλάδας υπέβαλε στην κυβέρνηση την πρόταση για τη δημιουργία μιας bad bank, η οποία θα απορροφήσει τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, “καθαρίζοντας” σε μεγάλο βαθμό τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Μάλιστα, θετική ψήφο στην πρωτοβουλία της ΤτΕ παρείχε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από την έκθεση συμπερασμάτων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για την καθιέρωση μιας μόνιμης γραμμής επικοινωνίας. Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές, τα ελληνοτουρκικά έχουν πλέον κουράσει, μην επηρεάζοντας ουσιαστικά την πορεία της αγοράς.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 
Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις ειδήσεις για την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο, από το οποίο τελικά πήρε εξιτήριο τη Δευτέρα. Κι όλα αυτά, μόλις τέσσερις εβδομάδας πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσιάζουν σταθεροποιητικές τάσεις, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,16% και το βρετανικός FTSE να υποχωρεί ανεπαίσθητα κατά 0,02%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παραμένει αμετάβλητος στις 365 μονάδες. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τα futures στην προ-αγορά της Wall Street να προαναγγέλλουν οριακές διακυμάνσεις. Το πρωί, τέλος, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο +0,52% και τις 23.433 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή