Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες βγήκαν και πάλι μπροστά – Άλμα 5% στον Ελλάκτορα

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες βγήκαν και πάλι μπροστά – Άλμα 5% στον Ελλάκτορα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 650 μονάδες προσέγγισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τις τελευταίες ημέρες -λαμβάνοντας ώθηση από τον «ξεχασμένο» τραπεζικό κλάδο- επιχειρεί να αντιστρέψει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα και να βάλει ένα προσωρινό φρένο στην πολύμηνη συσσώρευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ημερήσια κέρδη της τάξης του 1,02% και διαμορφώθηκε στις 648,56 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 652 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 643 μονάδες. Ήπια ενισχυμένος ήταν και ο τζίρος, ο οποίος ανήλθε στα 50,6 εκατομμύρια ευρώ, καθώς διακινήθηκαν περισσότερα από 26 εκατομμύρια τεμάχια.

Η σημερινή ανοδική κίνηση, όπως προαναφέρθηκε αποτέλεσε προϊόν του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος μετά το +5,44% της Τρίτης, ενισχύθηκε κατά 2,14% και τις 237 μονάδες. Μάλιστα, σε θέση οδηγού ήταν και πάλι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε στο +3,90% και το 1,1730 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές της Τρ. Πειραιώς αυξήθηκαν κατά 2,20%, της Alpha Bank κατά 1,71% και της Eurobank κατά 1,27%.

Στο ταμπλό, ξεχώρισε το +5,09% στη μετοχή του Ελλάκτορα, το οποίο αποδίδεται στις πληροφορίες που φέρουν το Reggeborgh Invest να ενεργοποιεί εντός του 2020 -και όχι στις αρχές του 2021- το δικαίωμα προαίρεσης. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου μετοχών του ολλανδικόυ fund στο 20%. Την ίδια ώρα, κέρδη άνω του 3,50% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στο +2,60% έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ και στο +2,71% η μετοχή του Τιτάνα.

Ράλι στα ομόλογα

Στο μεταξύ, το ράλι των ελληνικών ομολόγων καλά… κρατεί, με το ονομαστικό επιτόκιο να βρίσκεται κάτω του 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Φυσικά, αυτά τα πρωτοφανή επίπεδα αποτελούν προϊόν των νομισματικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ιδίως, του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, από το οποίο επωφελείται και η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στο κοκτέιλ θετικών ειδήσεων συμπεριλαμβάνεται μια σειρά ακόμη εξελίξεων, όπως ο προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη άνω του 7%, αλλά και η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft με την προσφάτως αναγγελθείσα επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για «εξελίξεις που είναι πιθανό να αλλάξουν το χρηματιστηριακό σκηνικό, όταν τα δεδομένα της πανδημίας επιτρέψουν την υπέρβαση του αποπληθωρισμού και την επάνοδο στην κανονικότητα για την οικονομία» σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ωστόσο, όπως σπεύδει να προειδοποιήσει, αυτό είναι κάτι που «δεν αναμένεται για τους αμέσως επόμενους μήνες». Άλλωστε, οι συνεδριάσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος είναι ενδεικτικές: «Με την συναλλακτική απαξίωση να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, καθώς η χαμηλή ορατότητα για τα δρώμενα του τραπεζικού κλάδου οδηγούν σε αποχή από τις μετοχές του κλάδου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εναλλάσσεται στους λοιπούς δεικτοβαρείς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης» εξηγεί ο κ. Τζάνας.

Τι γίνεται στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις εξελίξεις γύρω από το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ντόναλαντ Τραμπ προανήγγειλε τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδοτικής στήριξης προς τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς και εφάπαξ βοήθημα στις μικρές επιχειρήσεις. Την Τρίτη, ωστόσο, είχε προηγηθεί η απόφαση για “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αφορούσαν ένα ενδεχόμενο δεύτερο πακέτο-γίγας οικονομικών μέτρων τόνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, καταγράφουν ήπια κέρδη, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 1,08%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,67% και τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,78%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 δε, σημειώνει άνοδο κατά 0,90% στις 368 μονάδες. Εξίσου θετικό είναι το κλίμα και στη Wall Street, καθώς ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει κέρδη κατά 0,30%, ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,33% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,56%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή