Με πτώση η Ευρώπη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζουν τις απώλειές τους και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομία τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μία ημέρα αφότου πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν για «μαύρο χειμώνα». Οι φόβοι αυτοί αντιστάθμισαν το θετικό τόνο που έδωσαν τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τρίτου τριμήνου από ΒΡ και HSBC. 

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε 0,9%, «μαζεύοντας» τις αρχικές του απώλειες που έφθασαν λίγο πιο κάτω από το 2% αλλά και μετά το χαμηλό μηνός στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Απώλειες εμφάνισαν και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες με τις μεγαλύτερες ο CAC 40 στο Παρίσι, ξεπερνώντας τη μία ποσοστιαία μονάδα. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη για μία ακόμη φορά ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας με πτώση 1,8% και το λιανεμπόριο που υποχώρησε 1,7%. Αναλυτές επισημαίνουν τη συνεχιζόμενη δυσπραγία που εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, που οδηγεί σε επανεξέταση των μέχρι σήμερα δεδομένων. 

Αξιοσημείωτη η άνοδος 5,7% της μετοχής της HSBC από τη στιγμή που η τράπεζα σηματοδότησε την αλλαγή του επιχειρησιακού της μοντέλου, επιταχύνοντας τα σχέδιά της για συρρίκνωση του μεγέθους και του κόστους. Ανοδο 3% και η μετοχή της Santander, καθώς αναμένει ότι τα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητές της για την φετινή οικονομική χρήση θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις της αγοράς. Σε τροχιά ανόδου και η ΒΡ καθώς κατάφερε να επιστρέψει σε κέρδη, παρότι μικρά, στο τρίτο τρίμηνο. Η εικόνα από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα παραμένει θετική: από το 27% των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, το 73% έχει παρουσιάσει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street άνοιξε με απώλειες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή