Σε «δειλή» σταθεροποίηση η Ευρώπη

Σε «δειλή» σταθεροποίηση η Ευρώπη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας στήριγμα στα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, μεταξύ των οποίων των Royal Dutch Shell και ΑSM, με το κλίμα ωστόσο να παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο, μία ημέρα μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν μέσω έντονων ανησυχιών για το νέο γύρο lockdowns καθώς το δεύτερο κύμα κορωνοϊού βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. 
Μετά από ένα νευρικό ξεκίνημα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραφε άνοδο 0,11%, ενώ ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ανέκαμψε 0,4% μετά την προχθεσινή κάθετη πτώση άνω του 4%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 παρουσίαζε οριακή άνοδο, που μέχρι στιγμής δεν στάθηκε ικανή να πείσει τους επενδυτές. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης επέβαλαν καθολικά περιοριστικά μέτρα το ίδιο αυστηρά με αυτά στην αρχή του έτους που οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη βαθύτερη ύφεση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Βαθιά στο «κόκκινο» έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης και η Wall Street με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της να καταγράφουν απώλειες άνω του 3%. Εκτός από τον αριθμό ρεκόρ των νέων κρουσμάτων, έντονη ανησυχίες δημιουργούν και οι αμερικανικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

Σήμερα, όλα τα βλέμματα είναι φυσικά στραμμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται μεν να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, αλλά ενδεχομένως να προβεί σε μία προδέσμευση, ανοίγοντας το δρόμο για τη λήψη μέτρων το Δεκέμβριο
Ξεχώρισαν οι μετοχές της Royal Dutch Shell με άνοδο 2%, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματός του και της ASM International με κέρδη 4,4% καθώς αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το τέταρτο τρίμηνο. Στον αντίποδα, η μετοχή της Nokia με πτώση 14% καθώς υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την φετινή οικονομική της χρήση. 

Στην Ασία, οι μετοχές «θωρακίστηκαν» από μεγαλύτερες απώλειες, χάρη στην ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών και του γιουάν, που λειτούργησαν «προστατευτικά» στις μαζικές ρευστοποιήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές στις Φιλιππίνες με πτώση 2%, στην χειρότερη συνεδρίαση από τις 3 Αυγούστου. Αναλυτές εκτιμούν ότι το ενεργητικό της Ασίας είναι πιο προστατευμένο αυτή τη στιγμή από τις μαζικές ρευστοποιήσεις που καταγράφουν άλλες αγορές, χάρη στα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει η κινεζική οικονομία καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού βρίσκονται υπό έλεγχο. 
   
  
 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή