Πετρέλαιο: Πτώσης συνέχεια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πτώση στις αγορές πετρελαίου, με τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν για μία ακόμη φορά την πετρελαϊκή ζήτηση. Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώνεται στα 37,60, ενώ στη Ν.Υόρκη η τιμή αργού κινείτο κάτω από τα 36 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο τιμές σημείωσαν βουτιά 5% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ αναμένεται να ολοκληρώσουν ακόμη ένα μήνα απωλειών. 

Μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανήγγειλαν οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ενεργειακή ζήτηση προδιαγράφονται ιδιαίτερα ζοφερές, καθώς οι πολίτες παραμένουν στα σπίτια τους σταματώντας τις μετακινήσεις. Ο ΟΠΕΚ μαζί με τους βασικούς εταίρους του θα παρακολουθήσει στενά την επιδείνωση των προοπτικών για τη ζήτηση, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την επόμενη κίνησή του. Ο ΟΠΕΚ+ έχει ήδη αποφασίσει να αποσύρει σταδιακά τις μειώσεις στην παραγωγή από την 1η Ιανουαρίου του 2021 από το σημερινό επίπεδο των 7,7 εκατ.βαρελιών ημερησίως, στα 5,7 εκατ.βαρέλια. 

Πιέσεις στην αγορά ασκεί και η αύξηση της παραγωγής από τη Λιβύη, η οποία αναμένεται να φθάσει το 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως τις επόμενες εβδομάδες, επίπεδο διπλάσιο συγκριτικά με τις αρχές του μηνός. 

Ούτε και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Royal Dutch Shell κατάφεραν να βελτιώσουν το κλίμα. Ο πετρελαϊκός κολοσσός αύξησε το μέρισμά του σε μία ένδειξη ανανέωσης της εμπιστοσύνης στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του, μόλις έξι μήνες αφότου το μείωσε για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1940. Ο διευθύνων σύμβουλος Μπεν βαν Μπέρντεν επεσήμανε ότι η παραγωγή πετρελαίου της εταιρείας έφθασε στο απόγειό της το 2019 καθώς δρομολογεί τη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια. Ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ από τις δραστηριότητες στον χώρο λιανικής, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας.  

Ωστόσο, η μετοχή της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 60% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη πετρελαϊκή εταιρεία, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ενεργειακή ζήτηση και στη διαδικασία μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. 
   

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή