Χρηματιστήριο Αθηνών: Οδεύει προς την τρίτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οδεύει προς την τρίτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες 8,84% έκλεισε ο Οκτώβριος για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διευρύνοντας τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 37,87%. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Beta Χρηματιστηριακή, η χρονιά οδεύει προς την τρίτη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 30 ετών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τρεις παράγοντες με διαρκή εντεινόμενη αρνητική επίδραση: α) Κορωνοϊός β) Γεωπολιτικά γ) Τραπεζικός κλάδος. 

Την εβδομάδα που πέρασε, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τα κρούσματα ρεκόρ του κορωνοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη ώθησαν τις τιμές στα επίπεδα του Μαρτίου, σε μια κίνηση που είχε μαζικότητα και ένταση. Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει η Beta, ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, το ΧΑ ξεκόλλησε από τους μέσους ημερήσιους τζίρους των 40 εκατ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να μην συγκεντρώνεται πλέον στον τραπεζικό κλάδο από πλευράς συναλλαγών, αλλά σε μετοχές όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και άλλων μη χρηματοοικονομικών εταιρειών. 

Ο τραπεζικός κλάδος εκ νέου μπαίνει σε αναμονή εν όψει της απόφασης του SSM για την πληρωμή των τόκων που αφορούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς, με την αγορά να προεξοφλεί με τη στάση της την ενεργοποίηση της ρήτρας μη πληρωμής των δύο κουπονιών και την συνακόλουθη έκδοση μετοχών υπέρ του ΤΧΣ, επισημαίνει η Beta. Η ετυμηγορία του SSM αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου και θα έχει καθολικό αντίκτυπο στον κλάδο, εκτιμάται.

«Όπως και το Μάρτιο έτσι και τώρα,  διαμορφώνονται ικανοποιητικά επίπεδα για τοποθετήσεις σε μετοχές που έδειξαν αντοχές στα μέτρα περιορισμού που επικράτησαν κυρίως στο β’ τρίμηνο», αναφέρει η ανάλυση της Beta. Με δεδομένο ότι δεν απέχουμε χρονικά σημαντικά από την κυκλοφορία ενός εμβολίου, θα είχε νόημα η εξέταση των εταιρειών που το αντικείμενο δραστηριότητας είχε ανελαστική συμπεριφορά και έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή δομή. Η  χρηματιστηριακή εταιρεία αναφέρει ενδεικτικά ότι οι Τιταν, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΔΕΗ έχουν διορθώσει από τα φετινά υψηλά τους και η προοπτική τους δείχνει ικανή να καλύψει γρήγορα τις όποιες απώλειες ή την επιβράδυνση στη δραστηριότητα τους. 

Για τους έχοντες πιο βραχυπρόθεσμη οπτική στις τοποθετήσεις τους, η συγκυρία ενδέχεται να επιφυλάσσει αυξημένο βαθμό δυσκολίας καθώς όλα τα βασικά μέτωπα παραμένουν ανοικτά και η αγορά έχει δείξει μεγαλύτερη διάθεση να πουλήσει το αρνητικό νέο παρά να αγοράσει την καλή είδηση, σημειώνεται.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε από βραχυπρόθεσμα υποτιμημένες ζώνες. Η πίεση εκτονώθηκε προσωρινά την Παρασκευή καθώς τα διαγράμματα των κυριότερων τίτλων της αγοράς βρέθηκαν σε επίπεδα σφοδρής υποτίμησης ανάλογα με αυτά του Απριλίου. Η εμφάνιση των αντανακλαστικών της αγοράς ήταν σε ένα σημείο αναμενόμενη, τονίζει η Beta, η συνέχεια όμως παραμένει εξαιρετικά δύσκολη αφού στην πτώση της περασμένης Πέμπτης η αγορά κινήθηκε με αυξημένο τζίρο γεγονός που θα δυσκολέψει την άνοδο του Γενικού Δείκτη έως τις 592 μονάδες οι οποίες πλέον έχουν τα χαρακτήρα αντίστασης. Ως προς την ενεργοποίηση του τζίρου, η Παρασκευή, παρά το θετικό πρόσημο, δεν έπεισε εκτός αν υπάρξει δεύτερος χρόνος ανόδου στην συνεδρίαση της Δευτέρας που θα έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της συναλλακτικής δυναμικής. Το μοτίβο πάντως θέλει την αγορά να μην αποχωρίζεται εύκολα την περιοχή των τοπικών χαμηλών πριν κάνει κάποια αξιόλογη συσσώρευση και εκτονώσει τις όποιες πιέσεις, σημειώνει η ανάλυση.

Όλα τα βλέμματα πλέον πέφτουν στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ την προσεχή Τρίτη. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να καθυστερήσει σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις λόγω των επιστολικών ψήφων οι οποίες είναι αυξημένες λόγω και της πανδημίας. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των επιστολικών ψήφων θα υπερβεί στο 50% φέτος και το όριο της εξασφάλισης των 270 εδρών που κρίνει την εκλογή δεν θα είναι ανακοινώσιμο πριν τις 10 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Κατά τα λοιπά, το ημερολόγιο παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον αφού στις 4 Νοεμβρίου η Μυτιληναίος ανακοινώνει συνοπτικά αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ στις 5 Νοεμβρίου ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της Pasal ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (6/11) είναι η σειρά της Moody’s να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με Β1 και σταθερή προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή