Σαγκάη: Η μεγαλύτερη αγορά IPO για φέτος

Σαγκάη: Η μεγαλύτερη αγορά IPO για φέτος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) του πλανήτη, ενισχύοντας την προσπάθεια του Πεκίνου να περιορίσει την εξάρτησή του από τις ξένες χρηματοοικονομικές αγορές και δίδοντας στην Κίνα δυναμικό προβάδισμα έναντι άλλων αγορών.  

Τα κορυφαία χρηματιστήρια της ευρύτερης Κίνας – συμπεριλαμβανομένων Χονγκ Κονγκ, Σαγκάης και Σενζέν – έχουν αντλήσει συνολικά 123 δισ.δολαρια από εκατοντάδες νέες δημόσιες εγγραφές επιχειρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Dealogic. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση πυροδοτήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από την αρχική δημόσια εγγραφή της Αnt Group, η οποία αναμένεται να αντλήσει 34 δισ.δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή της σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη, τη μεγαλύτερη στην ιστορία. Αυτή μαζί με κάποιες άλλες δημόσιες εγγραφές, μεταξύ των οποίων SMIC και JD.com, έχουν βάλει τα τρία χρηματιστήρια της Κίνας στο δρόμο να υποσκελίσουν το χρηματιστήριο αξιών της Ν.Υόρκης (NYSE) και Nasdaq για δεύτερο διαδοχικό έτος. 

Η Σαγκάη έχει αντλήσει από τις αρχές του έτους έως σήμερα 61 δισ.δολάρια, ποσό τριπλάσιο από αυτό που είχε αντλήσει καθ΄όλη τη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. H δυναμική της είναι τόσο μεγάλη εφέτος που αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση παγκοσμίως στις φετινές IPOs, σύμφωνα με τη Deloitte. Το Χονγκ Κονγκ προβλέπεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση. 

Ενας βασικός παράγοντας πίσω από τη μεγάλη αύξηση των IPO στην Κίνα είναι η επιθυμία του Πεκίνου να στηριχθεί λιγότερο στο ξένο χρήμα και στην τεχνολογία, ειδικά μετά τον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Παραδοσιακά, οι επιχειρήσεις που κάνουν δημόσια εγγραφή στη Σαγκάη είναι μεγάλες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες, ενεργειακές και εταιρείες στον χώρο του real estate. Αλλες πάλι μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις, ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας, στρέφονται συχνά σε Wall Street ή Χονγκ Κονγκ για να βρουν επενδυτές λόγω των περιορισμών στις δημόσιες εγγραφές στα χρηματιστήρια της Κίνας. 

Αυτό όμως έχει αρχίσει να αλλάζει. Η αγορά Star, τύπου Nasdaq, που άρχισε να λειτουργεί στο χρηματιστήριο της Σαγκάης τον Ιούλιο του 2019, αποτελεί ένα παράδειγμα αυτής της αλλαγής. Η Star Market επέτρεψε σε επιχειρήσεις που δεν είναι κερδοφόρες να εισαχθούν, ενώ ένα αμερικανικού τύπου σύστημα καταχώρησης των IPO διευκόλυνε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, δίδοντας σε εταιρείες και επενδυτές μεγαλύτερο έλεγχο επί τις της τιμολόγησης και της χρονικής στιγμής της εισαγωγής. Oι επιχειρήσεις έχουν επίσης τη δυνατότητα διπλής εισαγωγής, όπως κάνουν τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ. Εδώ και 15 μήνες από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί, η Star Market αριθμεί σε 200 επιχειρήσεις που έχουν εισαχθεί αντλώντας συνολικά 40 δισ.δολάρια, χωρίς να συμπεριληφθεί η Ant Group. Από τη στιγμή που ο fintech όμιλος ολοκληρώσει την εγγραφή του, η Star Market θα εκπροσωπεί το 60% της αγοράς IPO της Κίνας στη διάρκεια του 2020.   

Πηγή: CNNmoney

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή