Ομόλογα: Οριακή άνοδο αποδόσεων εν αναμονή των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Οριακή άνοδο αποδόσεων εν αναμονή των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές εκλογές κινείται η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την έντονη αβεβαιότητα να πιέζει ελαφρώς ανοδικά τις αποδόσεις και με τους επενδυτές να αποφεύγουν μεγάλα ανοίγματα. Traders αναμένουν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στην αυριανή συνεδρίαση, οπότε και αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης στο -0,62%, ενώ μικρή άνοδο σημείωναν και οι περισσότερες αποδόσεις από τα υπόλοιπα ομόλογα. «Η επικρατούσα πρόβλεψη είναι ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο Μπάιντεν», αναφέρει αναλυτής της Nordea, o οποίος καλεί τους επενδυτές για έντονες κινήσεις στην αγορά. Ωστόσο, αμφιβάλει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλο αντίκτπυπο στις ομολογιακές αποδόσεις, δεδομένου ότι η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά την αγορά και θα συνεχίσει να κρατά τις αποδόσεις στα σημερινά επίπεδα. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει συγκρατήσει την έντονη μεταβλητότητα στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων. 

Για το λόγο αυτό και στην ευρωπεριφέρεια, οι αυξήσεις των αποδόσεων ήταν οριακές, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς στο 0,73% και του ισπανικού στο 0,137%. Στο ίδιο εύρος κίνησης και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, που κινήθηκε από 0,97% έως 0,93%. 

Αναλυτές της UniCredit εκτιμούν ότι εάν ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές, η διαφορά απόδοσης μεταξύ αμερικανικών διετών και 10ετών θα διευρυνθεί σε νέα υψηλά πολλών μηνών πάνω από τις 70 μονάδες βάσης, ενώ η διαφορά απόδοσης μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών να ανοίξει πέρα από τις 155 μονάδες βάσης, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. 
  
  
   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή