Ευρωπαϊκές μετοχές: Έτοιμες για μία δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έτοιμες για μία δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ενδεχόμενο μίας παρατεταμένης αντιπαράθεσης μετά τις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ σημαίνει πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις για την ανάδειξη Αμερικανού προέδρου. 

Το 2016, το αρχικό σοκ από τη νίκη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέφερε καίριο πλήγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση που ακολούθησε, όμως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανέκαμψε γρήγορα αρχίζοντας μία σταδιακή ανοδική πορεία που κράτησε περίπου έξι μήνες. Eπίσης, o δείκτης είχε αντιδράσει θετικά στην ξεκάθαρη επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα έναντι του αντιπάλου Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, ενώ το 2008 υπήρξε κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ανωμαλία» λόγω της νίκης Ομπάμα κατά του Τζον Μακέιν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να συνεχίζουν μία πορεία που τις οδήγησε τελικά το Μάρτιο του 2009 σε χαμηλά πολλών δεκαετιών. Πριν από αυτό, μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους (του νεώτερου) κατά Τζον Κέρι το 2004, οι ευρωπαϊκές μετοχές εισήλθαν σε μία σταθερή περίοδο ανόδου διάρκειας περίπου έξι μηνών. 

Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τους κινδύνους ενός αμφιλεγόμενου αποτελέσματος και παρατεταμένων καθυστερήσεων μετά την ολοκλήρωση της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, το σενάριο που φαίνεται ως πιο πιθανό είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη με τη νίκη Μπους εναντίον Αλ Γκορ το 2000. Το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα στην πολιτεία «κλειδί» της Φλόριντα οδήγησε τελικά την όλη διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο που κράτησε έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι διεθνείς αγορές αποσυντονίστηκαν στη διάρκεια αυτής της καθυστέρησης το 2000, όμως με τον αριθμό των επιστολικών ψήφων στις σημερινές εκλογές να φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ και με το αποτέλεσμα σε αρκετές νευραλγικές πολιτείες να κινείται στο «νήμα», αναλυτές αναμένουν πολύ μεγαλύτερη αστάθεια μετά τη σημερινή ημέρα. Ο Εμανουέλ Κάου, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για ευρωπαϊκές μετοχές της Barclays, εκτιμά ότι το αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα του 2000 οδήγησε τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές σε πτώση 10% τον αμέσως επόμενο μήνα, ενώ οι ομολογιακές αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά. 

Ο Κάου θεωρεί ότι μία νίκη των Δημοκρατικών με έλεγχο και του Κογκρέσου θα ήταν το πιο θετικό σενάριο για την Ευρώπη, καθώς θα μείωνε την αβεβαιότητα για το εμπόριο. Ο ίδιος βλέπει τρεις βασικούς άξονες όπου η πολιτική των Δημοκρατικών θα μπορούσε να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές μετοχές: εταιρική φορολόγηση, μέτρα στήριξης και εμπόριο, καθώς και ζητήματα όπως η ψηφιοποίηση και στροφή από τον άνθρακα στην πράσινη ενέργεια. Μία αύξηση του εταιρικού φόρου από 21% στο 28% σε μία κυβέρνηση Μπάιντεν θα ήταν πιο αρνητική για τις αμερικανικές παρά για τις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με τη Barclays, όμως και οι ευρωπαϊκές εταιρείες με έκθεση στις ΗΠΑ και οι οποίες ευνοήθηκαν από τις φορολογικές μειώσεις Τραμπ το 2017 μπορεί να υποστούν ένα μικρό πλήγμα στα κέρδη ανά μετοχή τους. 

Πώς κινείται σήμερα η Ευρώπη

Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως, οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν σε τροχιά ανόδου με τους επενδυτές να βάζουν για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες τους για τον κορωνοϊό, καθώς η προσοχή τους όλη είναι στραμμένη στις αμερικανικές εκλογές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1,2%, ανακάμπτοντας από το χαμηλό πενταμήνου που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι λεγόμενοι «κυκλικοί» τομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις προοπτικές της οικονομίας, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τράπεζες, μέταλλα και αυτοκινητοβιομηχανίες καθοδήγησαν το ράλι με άνοδο άνω του 2%. Αυτή τη στιγμή σαφώς η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών κινείται με την προσδοκία μίας νίκης Μπάιντεν, καθώς υπό την προεδρία του η αμερικανική οικονομία θα είναι πιο υποστηρικτικά για τις μετοχές – μία οικονομία με περισσότερα μέτρα στήριξης θα συνιστούσε μία τέλεια έκβαση για τους «κυκλικούς» τομείς. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές δεν θεωρούν ότι τα κέρδη θα διατηρηθούν για πολύ ακόμη καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με δραματικό ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas ενισχύθηκε 5,5% καθώς η μεγάλη αύξηση των συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος και εμπορευμάτων βοήθησε την τράπεζα να παρουσιάσει κέρδη τρίτου τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών. Με άνοδο άνω του 6% και η μετοχή της Hugo Boss καθώς η εταιρεία στον χώρο μόδας ανακοίνωσε επιστροφή σε κερδοφορία στο τρίτο τρίμηνο    
 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή