Διχασμένες και οι αγορές μπροστά στην κάλπη

Διχασμένες και οι αγορές μπροστά στην κάλπη

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που στην αμερικανική αγορά τα futures του Nasdaq επιδίδονται σε ράλι (+3,5%) και των άλλων δεικτών ακολουθούν με άνοδο μεγαλύτερη του 1%, εκείνα των ευρωπαϊκών μετοχών διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος. Η εικόνα αυτή αντανακλά και τις πολύ διαφορετικές προσδοκίες των επενδυτών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι αμερικανικές μετοχές και δη οι τεχνολογικές ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της αγοράς κατά την τετραετή θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Με τα αποτελέσματα έως τώρα να διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες επανεκλογής του κάποιο στη Wall Street ετοιμάζονται για πάρτι. Στον αντίποδα οι ευρωπαϊκές αγορές ήθελαν να δουν μία άνετη νίκη των Δημοκρατικών, με την ελπίδα ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επεδίωκε βελτίωση των εμπορικών σχέσεων και ευρύτερα πιο στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Καθώς η μάχη παραμένει αμφίρροπη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να ανοίξουν με μικρή πτώση. Τα futures του EuroSTOXX 50 καταγράφουν πτώση 0,3%, ενώ και του FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρούν 0,2%. Οριακές είναι οι απώλειες για τα futures του γερμανικού DAΧ και του γαλλικού CAC 40. 

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο διατηρεί τα κέρδη του, ενώ στην αγορά του κρατικού χρέους επικρατεί έντονη νευρικότητα, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να έχει κινηθεί από το 0,79% έως και πάνω από το 0,9%. Στην ευρωπαϊκή αγορά η παράταση της αγωνίας ευνοεί τα ομόλογα του πυρήνα έναντι εκείνων της περιφέρειας.

Μεικτή είναι η εικόνα και στην αγορά εμπορευμάτων, με την τιμή του πετρελαίου να ανεβαίνει και εκείνη του χρυσού να καταγράφει πτώση. Αναλυτές σχολίαζαν πάντως στο CNBC ότι ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες ο χρυσός θα είναι μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της αγοράς. 

Όλες οι εξελίξεις στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή