«Χτύπημα» στην αυτοκρατορία Τζακ Μα

«Χτύπημα» στην αυτοκρατορία Τζακ Μα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήθηκε παντού ως η απάντηση της Κίνας στη JPMorgan – ένας κινεζικός κολοσσός στον χώρο του fintech που θα πραγματοποιούσε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) που έχει γίνει έως σήμερα. Αντ΄αυτού όμως, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές σε μία απρόβλεπτη κίνηση έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ant Group και του διάσημου ιδρυτή της, του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα. 

Δύο μόλις ημέρες πριν από την εντυπωσιακή διπλή αρχική δημόσια εγγραφή της στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ – κάτι που για τις κινεζικές χρηματοοικονομικές αγορές θα φάνταζε κάποτε απίστευτο – η διαδικασία της IPO, αξίας 35 δισ.δολαρίων, ξαφνικά σταμάτησε από τη στιγμή που υπήρξε παρέμβαση από τις ρυθμιστικές αρχές. Σε μία απρόσμενη τροπή των γεγονότων, οι ρυθμιστικές αρχές γνωστοποίησαν ότι αποκάλυψαν μία σειρά από ελλείψεις, οι οποίες ίσως να καταστήσουν τώρα αναγκαία την αναδιάρθρωση της Ant. Πηγές που γνωρίζουν καλά την όλη διαδικασία έκαναν λόγο για σύγκρουση ανάμεσα στον Μα και στον Αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χι, τον άνθρωπο που χαράσσει τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές της Κίνας. 

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση: o μητρικός όμιλος Alibaba του Μα, που ελέγχει το ένα-τρίτο της Ant, βούλιαξε περισσότερο από 7% στο Χονγκ Κονγκ, αφού στη συνεδρίαση της Τρίτης είχε καταγράψει στο χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια έξι ετών. Οι ρευστοποιήσεις συρρίκνωσαν την περιουσία του Μα κατά 3 δισ.δολαρια. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση της Alibaba από τότε που εισήγαγε τη μετοχή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ πριν από τέσσερα χρόνια. 

Η κίνηση αυτή βάζει τέλος στην πιο επιτυχημένη ιστορία του κινεζικού επιχειρείν, που παράλληλα είχε θεωρηθεί ένα ζωτικής σημασίας βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των ταχύτατα αναπτυσσόμενων αγορών κεφαλαίου της Κίνας, που τις έφερνε πλέον σε απευθείας ανταγωνισμό με τα χρηματιστήρια της Ν.Υόρκης. Μέσα σε μία μόλις δεκαετία, η Ant, θυγατρική της Alibaba, αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο τεχνολογικές εταιρείες στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλάζοντας τις συνήθειες πολλών Κινέζων. Ωστόσο, η ραγδαία της άνοδο, που έκανε και τον Μα διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσε απειλή και για το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο της Κίνας.  

Oι κινεζικές αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες ως προς τα αίτια της ακύρωσης της IPO, λέγοντας απλώς ότι η πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια εγγραφή δεν θα προχωρήσει λόγω «σημαντικών αλλαγών» στο ρυθμιστικό περιβάλλον. Η εταιρεία τώρα καλείται να προβεί σε αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης αύξησης κεφαλαίου σε όλα τα τμήματά της που χορηγούν μικροδάνεια, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές. Θα χρειαστεί επίσης να καταθέσει ξανά αιτήσεις για χορήγηση αδειών στα τμήματά της που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Κίνα. 

Η IPO αναμένεται να καθυστέρησει για ένα περίπου εξάμηνο και τα κεφάλαια θα επιστραφούν προς το παρόν στους επενδυτές, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό portal, QQ.com. 

Η Ant, η οποία διαχωρίστηκε από την Alibaba το 2010, αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της κινεζικής οικονομίας και έγινε παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επέτρεπε σε επιχειρηματίες – ειδικά από τον τεχνολογικό τομέα – να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να ευημερήσουν.  H ίδια η Ant Group έστειλε μήνυμα στους επενδυτές ζητώντας τους «ειλικρινά συγνώμη» για την αναστάτωση που προκάλεσε η όλη εξέλιξη. Αναλυτές εκτιμούν ότι εφεξής θα ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις σε ρυθμιστικό επίπεδο στους γίγαντες της τεχνολογίας. «Πρόκειται για θετική είδηση για τις τράπεζες, αλλά αρνητική για τον Τζακ Μα», αναφέρει ο Νάντερ Ναίμι της AMP Capital Investors, αναφερόμενος στην απειλή σε επίπεδο ανταγωνισμού που συνιστά η Ant για τους παραδοσιακούς πιστωτικούς ομίλους.  

Η IPO της Ant θα της προσέδιδε μία χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 315 δισ.δολαρίων, μεγαλύτερη από αυτή της JPMorgan Chase & Co. και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Goldman Sachs. Η Ant δεσπόζει στην αγορά πληρωμών της Κίνας μέσω της εφαρμογής Alipay, ενώ διαχειρίζεται και τον γίγαντα στον χώρο των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων Yu’ebao που αποτελεί και τη μεγαλύτερη online πλατφόρμα καταναλωτικών δανείων στην Κίνα. 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή