ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Θετικά αντέδρασε η αγορά πετρελαίου στις πρώτες δηλώσεις Τραμπ

φωτ. REUTERS CONNECT

Με άνοδο αντέδρασε η αγορά πετρελαίου στην είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε, αν και εσφαλμένα όπως αποδείχθηκε, νίκη, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν έχει ακόμη κριθεί με τις διαφορές να είναι πολύ μικρές ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καταμετρηθεί εκατομμύρια ψήφοι που σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται ακόμη πολύ χρόνο. 

Μία νίκη Τραμπ θεωρείται θετική έκβαση για την αγορά πετρελαίου, επειδή οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και η στήριξη από τις ΗΠΑ της πολιτικής μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ έδωσαν έναυσμα στις τιμές. Αντίθετα, μία νίκη Μπάιντεν θα λειτουργήσει αρνητικά λόγω της ατζέντας της πράσινης ενέργειας που θα προωθήσει αλλά και της χαλαρότερης στάσης που αναμένεται να υιοθετήσει απέναντι στο Ιράν. 

Η αγορά πετρελαίου καταγράφει άνοδο κοντά στο 3% με το brent στο Λονδίνο να κινείται στα 38,66 δολάρια το βαρέλι και το αργό στη Ν.Υόρκη να διαμορφώνεται στα 40,80 δολάρια. Αναλυτές επικαλούνται βεβαίως το αβέβαιο της όλης κατάστασης μέσα σε ένα εκρηκτικό μείγμα: ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό με ενδεχόμενο νέων lockdown, η έκβαση των αμερικανικών εκλογών προδιαγράφεται αβέβαιη, ενώ ο ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του εξετάζουν την κατάσταση.

Ωστόσο, ενωρίτερα, οι τιμές πετρελαίου βρήκαν στήριγμα στην απότομη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 8 εκατ.βαρέλια ημερησίως  στα 487 εκατ.βαρέλια στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν αύξηση 890.000 βαρελιών. 

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ μαζί με την Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της παραγωγής από τις αρχές του επόμενου έτους σε μία προσπάθεια να στηρίξουν την αγορά πετρελαίου, όπως ανέφεραν πηγές από το καρτέλ και από την Ρωσία. Ο ΟΠΕΚ+ είχε προγραμματίσει να περιορίσει τις μειώσεις στην παραγωγή κατά 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο. Ομως, τα νέα δεδομένα με τους ολοένα και περισσότερους περιορισμούς ωθούν το καρτέλ και την Ρωσία σε επανεξέταση της πολιτικής τους. Χθες, ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Αμπντελμαντζίντ Ατάρ, δήλωσε ότι στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συζητηθεί η διατήρηση της μείωσης της παραγωγής και στο πρώτο εξάμηνο του 2021. 
    
  
Πηγή : Reuters