ΑΓΟΡΕΣ

Πώς αντέδρασε η τουρκική λίρα στον νέο υπουργό Οικονομικών

Πώς αντέδρασε η τουρκική λίρα στον νέο υπουργό Οικονομικών

Mε πτώση αντέδρασε αρχικά η τουρκική λίρα στην είδηση του διορισμού του νέου υπουργού Οικονομικών Λουφτί Ελβάν, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των εντυπωσιακών χθεσινών κερδών της, για να γυρίσει όμως και πάλι σε άνοδο, καθώς υπερισχύουν οι προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων ακόμη και σε έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας εντός της εβδομάδας. 

Ο διορισμός του πρώην αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στο κορυφαίο πόστο του υπουργείου Οικονομικών οδήγησε αρχικά το τουρκικό νόμισμα σε πτώση 4% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 8,385, για να επιστρέψει όμως λίγο αργότερα σε άνοδο 1,9%. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες 29%. Η πολιτική αναστάτωση άρχισε το πρωί του Σαββάτου, όταν ο Ερντογάν αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, ανοίγει το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων με σκοπό τη στήριξη της λίρας και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που παραμένει «κολλημένος» στο 12%, υπερδιπλάσιος του στόχου 5%. Την αμέσως επόμενη ημέρα, ο Αλμπαϊράκ σε ανάρτησή του στο Instagram γνωστοποίησε την παραίτησή του για λόγους υγείας, για να αντικατασταθεί τελικά από το μέλος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), Ελβάν, που είχει διατελέσει και υπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 2016-2018. 

Τraders στην αγορά ξένου συναλλάγματος αποκάλυψαν ότι η ζήτηση για ξένα νομίσματα αλλά και για χρυσό από τους Τούρκους συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Οι Τούρκου στράφηκαν μαζικά σε «σκληρά» νομίσματα εν μέσω ανησυχιών για τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, τον υψηλό πληθωρισμό, τα συνεχώς μειούμενα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας αλλά και τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση. 

Oι ίδιοι traders, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι οι αγορές εστιάζουν πλέον στη συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου. “Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ έχει σηματοδοτήσει επιτοκιακή αύξηση, όμως στο μεταξύ πιθανοί νέοι διορισμοί σε έναν ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου θα είναι κρίσιμης σημασίας», προσέθεσαν. 

Πηγή: Reuters