Ανοιχτή η «όρεξη» για ομόλογα SURE και τίτλους του Νότου

Ανοιχτή η «όρεξη» για ομόλογα SURE και τίτλους του Νότου

Στα ύψη και πάλι οι προσφορές των επενδυτών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους επενδυτές να προσπαθούν ακόμη να «χωνέψουν» τα νέα για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησε την Τρίτη 8 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου και 6 δισ. ευρώ από την έκδοση 30ετους ομολόγου για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης SURE. Για ακόμη μία φορά η «όρεξη» των επενδυτών για τα λεγόμενα «κοινωνικά ομόλογα» ήταν εντυπωσιακή, με τις προσφορές τους να υπερβαίνουν κατά περισσότερο από 10 φορές το ζητούμενο ποσό. 

Συγκεκριμένα οι προσφορές για το πενταετές ομόλογο ανήλθαν σε 105 δισ. ευρώ και εκείνες για το 30ετές σε 70 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έκδοση ομολόγων στο πλαίσιο του SURE είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε αντλήθηκαν 17 δισ. ευρώ με τις προσφορές των επενδυτών να εκτινάσσονται στα επίπεδα- ρεκόρ των 233 δισ. ευρώ. 

Αυξημένη «όρεξη» και για τα κρατικά ομόλογα του Νότου 

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές έχουν στραφεί μαζικά το τελευταίο διάστημα και στα κρατικά ομόλογα του Νότου, οδηγώντας τις αποδόσεις τους σε ιστορικό ναδίρ. Από την άλλη περιορίζεται η ελκυστικότητα των γερμανικών, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές και να ανεβαίνουν οι αποδόσεις τους. Η απόδοση του δεκαετούς Bund σκαρφάλωσε σήμερα στα υψηλά δύο μηνών του -0,456%. Μόνο αυτή την εβδομάδα έχει αυξηθεί κατά 14 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφώνεται σήμερα στο 0,837% την ίδια ώρα, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού κινείται στο 0,746%. Πριν από λίγες ημέρες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είχε υποχωρήσει στο ιστορικό ναδίρ του 0,748%, ενώ εκείνες των ομολόγων 2ετους, 3ετους και 5ετους διάρκειας είχαν διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος. 

H απόδοση του ισπανικού δεκαετούς είναι μία ανάσα από το μηδέν, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού διαμορφώνεται στο 0,16%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή